maanantai, 28 lokakuun

Suomen ja Venäjän välinen maaraja on suljettu, mutta yksi sen raja-asemista avattiin tilapäisesti sunnuntaina. Turvapaikanhakijoiden polkupyörät kiinnostivat yli sataa ostajaa.

Yksi Suomen itärajan yhdeksästä raja-asemasta oli hetken aikaa auki sunnuntaina.

Pohjois-Karjalan Niiralassa järjestettiin Tullin huutokauppa, jossa myytiin rajalle viime vuonna tulleiden turvapaikanhakijoiden polkupyöriä. Tapahtuma pidettiin raja-asemalla, jonne pääsy on normaalisti estetty betoniporsain ja piikkilangoin.

– Myytävää on niin paljon, että tämä oli järkevin ratkaisu. Pyöriä on peräti 200, ja niiden siirtämisessä olisi ollut iso urakka, Tullin vuoropäällikkö Pekka Voutilainen sanoo.

Kaupan oli pääasiassa Stels-merkkisiä, venäläisvalmisteisia polkupyöriä. Jotkin niistä olivat niin uusia, että runkoputkia kiertävä kuplamuovikin oli paikoillaan.

– Tosi moni pyörä on lastenpyörä, eli aika pikkuinen. Onhan se erikoinen ajatus, että näillä on tultu itärajan yli, joensuulainen Sisko Matfeinen-Hallikainen kommentoi.

Monta pyörää viidellä eurolla

Huutokauppa houkutteli raja-asemalle hieman yli sata kävijää. Heidän liikkumistaan rajoitettiin tiukasti, sillä Suomen ja Venäjän välinen valtioraja on edelleen suljettu.

Alle sadan metrin päässä olleiden rajatarkastuspisteiden kuvaaminen oli ankarasti kielletty.

– Luulen, että minun elinaikanani ei tuota rajaa ylitetä. Mutta eipä sinne ole kaipuutakaan, joensuulainen Jorma Päivinen mietti huutokaupan aikana.

Päivinen huusi Niiralasta itselleen muutamia uudenveroisia taittopyöriä. Niiden kylkiäisiksi hän sai lukuisia huonokuntoisia polkupyöriä. Kulkupelejä ei myyty yksittäin, vaan ainoastaan kolmen tai neljän pyörän nipuissa.

Halvimmillaan polkupyöränipun sai viidellä eurolla. Kalleimman nipun hinta kohosi yli sataan euroon. Joensuulaisen Urpo Ojellin mielestä on järkevää, että valtio ei romuttanut pyöriä, vaan pyrki saamaan niistä voittoa.

– On tietenkin valitettavaa, että näiden tausta on mikä on, mutta se on itänaapurimme asia, Ojell sanoi.

Rajan avautumisesta ei tietoa

Niiralan polkupyörähuutokauppa toi Tullille myyntituloja pitkälti yli tuhat euroa, kenties enemmänkin.

Aiemmin tänä vuonna Tulli on myynyt turvapaikanhakijoiden pyöriä myös Sallassa, Kuhmossa, Haminassa, Vaalimaalla ja Nuijamaalla. Yhteensä huutokaupat ovat tuottaneet valtion kassaan yli 30 000 euroa.

Huutokaupan jälkeen Niiralan raja-asema meni jälleen kiinni. Kulku rajanylityspaikalle estettiin, ja alueella liikkuminen on kielletty muilta kuin viranomaisilta.

Kaikki Suomen ja Venäjän väliset rajanylityspaikat itärajalla on suljettu toistaiseksi. Syynä on Suomeen kohdistunut hybridivaikuttaminen, jonka osana rajalle järjestettiin suuri määrä paperittomia turvapaikanhakijoita.

Jaa.
Exit mobile version