perjantai, 18 lokakuun

Nuuskan tavoin käytettäviä nikotiinipusseja on myynnissä niin erikoiskaupoissa kuin huoltoasemillakin. Niiden terveyshaitoista ei vielä tiedetä kaikkea.

Eduskunta hyväksyi viime viikolla nikotiinipussien siirtämisen tupakkalain piiriin. Niitä koskevat jatkossa samankaltaiset säädökset kuin tupakkatuotteita.

Tutkimustietoa nikotiinipussien pitkäaikaisen käytön haitoista on vielä vähän, koska kyseessä on melko uusi tuote.

Nikotiinin aiheuttamista terveyshaitoista on kuitenkin paljon tietoa.

– Nikotiini on myrkyllinen kemikaali. Se aiheuttaa terveyshaittoja riippumatta siitä, minkätyyppisessä tuotteessa sitä käytetään, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityisasiantuntija Hanna Ollila.

Edes lääkkeenä myytäviä nikotiinikorvaushoitoja ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön.

Nikotiinipussista nikotiini imeytyy nuuskaa tehokkaammin

Nikotiini kiihdyttää sydämen sykettä, nostaa verenpainetta, altistaa rytmihäiriöille sekä häiritsee sokeriaineenvaihduntaa.

Ollilaa huolestuttaa, että nikotiinia saa olla pusseissa huomattavan paljon.

Eduskunta asetti pussien rajaksi 16,6 milligrammaa nikotiinia grammaa kohden.

– Tutkimusten mukaan näyttää siltä, että pusseista nikotiini imeytyy elimistöön tehokkaammin kuin esimerkiksi nuuskasta.

Nikotiinipusseilla nuuskaa vahvempi vaikutus

Savuketta poltettaessa veren nikotiinipitoisuus nousee nopeasti.

Nikotiinipusseissa vaikutus on hitaampi, mutta pitoisuus voi nousta jopa korkeammaksi kuin tupakoidessa ja se laskee hitaasti.

Vaikka nikotiinipusseissa ei ole tupakkaa, ne voivat olla hyvin vahingollisia terveydelle.

– On havaittu, että esimerkiksi 8 mg nikotiinipussi voi nostaa veren nikotiinipitoisuuden samalle tasolle kuin yksi savuke ja korkeammalle kuin nuuska, sillä nikotiinipussien lisäaineet tehostavat vaikutusta, Ollila sanoo.

Nuorelle, joka ei aiemmin ole altistunut nikotiinille, 60 milligrammaa nikotiinia voi olla hengenvaarallinen. Näin arvioi reilu vuosi sitten Ylen jutussa Tampereen yliopiston suun terveydenhuollon professori Anna Maria Heikkinen.

Voimakas riippuvuus vaaraksi etenkin nuorille

Nikotiini on vahvaa riippuvuutta aiheuttava aine.

THL:n erityisasiantuntija Hanna Ollilan mukaan nikotiini vaikuttaa erityisen haitallisesti nuorten aivoihin. Aivot kehittyvät noin 25 vuoden ikään asti.

– Nikotiini aiheuttaa muutoksia kehittyvien aivojen rakenteessa ja toiminnassa. Se edesauttaa riippuvuuden syntyä.

Tutkimukset antavat viitteitä myös siitä, että nikotiinin käyttö nuoruudessa on yhteydessä ahdistus- ja masennusoireisiin. Lisäksi nikotiinipussien käyttö haittaa suun terveyttä.

Jaa.
Exit mobile version