torstai, 24 lokakuun

Valo Swedenin toimitusjohtaja Timo Nurminen katsoo, että asian selvittäminen vaatii poliisia.

Nikotiinipusseja Ruotsissa valmistava yritys Valo Sweden haluaa selvittää, kuka on vastuullinen tupakkalain valmisteluun viime keväänä tuodusta makulistasta.

Yrityksen toimitusjohtaja Timo Nurminen kertoo, että se on tehnyt rikosilmoituksen entisen opetus- ja kulttuuriministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) erityisavustajasta Anna Abrahamssonista.

– Halutaan saada selville, kuka opetusministeriössä on loppukädessä vastuullinen tähän asiaan. Onko Abrahamsson vastuullinen vai onko hän toiminut vain Henrikssonin ohjeiden mukaan.

Helsingin Sanomien mukaan ministeri Henrikssonin erityisavustaja Abrahamsson toimitti kehysriiheen makulistan, joka vastaa pietarsaarelaisen Habit Factoryn valmistamia makuja.

Pietarsaari on Henrikssonin kotikaupunki.

Lakiin tulivat RKP:n vaatimuksesta mentolin ja mintun lisäksi myös puun, teen, rosmariinin ja inkiväärin maut. Habit Factory valmistaa kaikkia näitä listalle nostettuja makuja.

Nurmisen mielestä tapahtumissa täyttyy tuottamuksellinen virkavirhe ja virka-aseman väärinkäyttö.

– Erityisavustajathan ovat tavallaan valtion virkasuhteessa eli heidän katsotaan olevan virkamiehiä.

Yle ei ole tavoittanut Anna Abrahamssonia kommentoimaan asiaa.

Laki jäi vahvistamatta

Kohu nikotiinipussien kohdalla johti siihen, että sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) veti nikotiinipusseja koskevan lain pois. Uusi ja korjattu esitys tuodaan eduskuntaan mahdollisimman pian. Siinä sallittuja nikotiinipussien makuja ovat ainoastaan mentoli ja minttu.

Valo Sweden jätti rikosilmoituksen keskiviikkona 16. lokakuuta eli pian sen jälkeen, kun ensimmäiset uutiset ja tiedot nikotiinipussien makulistasta tulivat julkisuuteen. Silloin ei ollut ministeri Henrikssonin roolista tietoa, mutta yhtiö haluaa, että sekin tutkittaisiin.

– Katsomme yhtiönä, että poliisi on ainoa puolueeton taho, joka pystyy selvittämään, mitä tässä on oikeasti tapahtunut. Tapahtumien kulkuhan ei ihan tarkasti ole kenenkään tiedossa.

Nurmisen mukaan rikosilmoitusta on sen lähettämisen jälkeen esikatseltu sunnuntaina 20. lokakuuta. Rikosilmoituksen käsittelee Helsingin poliisilaitos. Nurminen arvelee, että asian tutkimisessa kuluu useita kuukausia.

Rikosilmoituksesta kertoi ensimmäisenä Demokraatti-lehti.

Jaa.
Exit mobile version