lauantai, 12 lokakuun

Japanilainen Nihon Hidankyō -järjestö edustaa Hiroshiman ja Nagasakin atomipommi-iskujen eloonjääneitä ja vastustaa ydinaseita.

Norjan Nobel-komitea on myöntänyt tämän vuoden rauhanpalkinnon Nihon Hidankyō – järjestölle. Se ajaa toisessa maailmansodassa atomipommien vahingoittamien Hiroshiman ja Nagasakin asukkaiden oikeuksia ja vastustaa ydinaseiden käyttöä.

Japanissa atomipommeista hengissä selvinneet tunnetaan nimellä hibakusha. Vielä 2020 heitä arvoitiin olevan jäljellä yli 136 tuhatta.

Nobel-komitean puheenjohtaja Jørgen Watne Frydnes kiitti Oslossa aamupäivällä järjestetyssä julkistustilaisuudessa ”ryhmän poikkeuksellisia ponnistuksia, kun ydinenergian käyttöön liitetty tabu uhkaa murtua”. Tällä viitataan asenteiden asteittaiseen muokkaantumiseen ydinaseiden käytölle myönteiseksi.

Palkinnon perusteluissa mainitaan, että järjestö haluaa työllään varmistaa, että ydinaseita ei käytettäisi uudelleen enää koskaan.

Jørgen Watne Frydnesin mukaan ydinasevallat vahvistavat nyt jatkuvasti asearsenaaliaan. Parhaillaan on käynnissä monta konfliktia, joissa on riski ydinaseiden käytölle.

Myös uudet maat havittelevat ydinaseita.

Paine tabun purkamiselle on kasvamassa, sanoo Frydnes, joka johtaa myös Norjan kirjailijoiden PEN-sananvapausjärjestöä.

Palkitun järjestön johtajissa atomipommista selvinneitä

Nihon Hidankyō -järjestön pääsihteeri Sueichi Kido on syntynyt Nagasakissa vuonna 1940.

Hän oli viiden vanha, kun pommi putosi Nagasakiin elokuussa 1945.

Kido oli perheineen kahden kilometrin päässä räjähdyspaikasta. Kido lensi paineaallon voimasta parikymmentä metriä ja menetti tajuntansa. Kidon äiti loukkaantui pahoin, hän sai palovammoja ja menetti näkönsä, kuvaili Kido CBS-yhtiön haastattelussa vuonna 2016.

Myös järjestön johtajistoon kuuluva Toshiyuki Mimaki on pommin uhri toisesta tuhoutuneesta kaupungista, Hiroshimasta. Hän oli elokuussa 1945 kolmen vuoden ikäinen.

Mimakin mukaan on harhaluulo väittää, että ydinaseet olisivat tae rauhan säilymiselle maailmassa.

– Jos esimerkiksi Venäjä käyttää niitä Ukrainaa vastaan tai Israel Gazassa, niin ei se siihen lopu, Mimaki sanoi toimittajille lehdistötilaisuudessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Toshiyuki Mimaki on muistellut kokemaansa muun muassa Asahi-verkkolehdessä.

Järjestön puhelimet tukossa onnitteluista ja mediahuomiosta

Nihon Hidankyō perustettiin vuonna 1956 japanilaisten eloonjääneiden ja Tyynenmeren saarilla tehdyistä ydinkokeista kärsineiden yhteistyöjärjestöksi.

Tokiossa päämajaansa pitävällä järjestöllä on toimipisteitä Japanin 47 prefektuurissa.

– Olemme hyvin onnellisia, tämä oli suuri yllätys. Tulee paljon puheluita, järjestämme myöhemmin lehdistötilaisuuden, sanoi järjestön toimihenkilö puhelimessa Tokion toimistolla Yleisradion soittaessa.

Talous päättää tämän vuoden palkinnot maanantaina

Ensi maanantaina julkistetaan taloustieteen palkinto, jonka Ruotsin keskuspankki perusti 1960-luvun lopulla Alfred Nobelin muistoksi.

Jokaisen Nobel-palkinnon rahallinen arvo on tänä vuonna 11 miljoonaa Ruotsin kruunua eli vajaat 970 000 euroa.

Jaa.
Exit mobile version