perjantai, 11 lokakuun

Nobelin rauhanpalkinnon voittanut Nihon Hidankyo -järjestö on tehnyt tärkeää työtä ydinaseettoman maailman saavuttamiseksi.

Nobelin rauhanpalkinto myönnetään tänä vuonna japanilaiselle ydinaseita vastustavalle organisaatiolle Nihon Hidankyolle, Norjan Nobel-komitea kertoi perjantaina.

Järjestö ylläpitää Hiroshiman ja Nagasakin atomipommi-iskujen uhrien muistoa.

Perusteluna Nobel-komitea esittää, että järjestö on tehnyt tärkeää työtä rauhan ja ydinaseettoman maailman saavuttamiseksi. Nihon Hidankyo on muiden muassa varoittanut ydinaseiden vaarasta.

Nobel-komitea esitti perustelussaan myös, että konfliktien maailmassa Nihon Hidankyo toimii tärkeänä muistutuksena ydinaseiden tuhoisuudesta.

– Meillä kaikilla on vastuu ydinasetabun ylläpitämisestä, mutta erityisen suuri vastuu tästä on ydinvalloilla, Nobel-komitean jäsen Jørgen Watne Frydnes sanoi medialle.

Järjestöä kuvaillaan atomipommi-iskujen eloonjääneiden ruohonjuuritason liikkeenä. Se tunnetaan myös nimellä Hibakusha.

Japanilainen hibakusha-termi viittaa ydinpommi-iskusta selvinneisiin ihmisiin.

Yhdysvallat pudotti atomipommit Hiroshimaan ja Nagasakiin 79 vuotta sitten. Iskuissa kuoli yli 120 000 ihmistä.

Iskujen jälkeen hibakushat saivat osakseen paljon syrjintää.

Nobel-komitean mukaan hibakushien toiminnalla on ollut merkittävä rooli siinä, että ydinaseita ei ole käytetty sodassa lähes 80 vuoteen.

Nobel-komitea kuitenkin muistuttaa, että ydinaseuhka ei ole kadonnut maailmasta. Uudet maat pyrkivät hankkimaan itselleen ydinaseen ja suurvallat modernisoivat aseitaan.

Komitean muistuttaa, että nykypäivän ydinaseet kykenevät tappamaan hetkessä miljoonia ihmisiä.

Ehdolla oli yli 200 ihmistä tai tahoa

Tänä vuonna Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi oli ehdolla 286 ihmistä tai tahoa.

Tunnettuja ehdokkaita olivat muiden muassa YK:n pääsihteeri António Guterres, paavi Franciscus, brittiläinen luonnontieteilijä David Attenborough, presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Valko-Venäjän maanpaossa oleva opposition johtohahmo Svjatlana Tsihanouskaja.

Ennakkoon palkinnon saajaksi oli myös veikattu Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin vaalitarkkailijoita tai Kansainvälistä tuomioistuinta ICJ:tä.

Aiemmin spekuloitiin, että Nobel-komitea jättäisi tänä vuonna rauhanpalkinnon myöntämättä vastalauseena maailman rauhattomuuteen.

Nobel-komitea kuitenkin vakuutti, että rauhanpalkinto jaetaan.

Viime vuonna rauhanpalkinnon voitti vangittu iranilainen ihmisoikeusaktivisti Narges Mohammadi.

Nobel-viikko huipentuu

Aiemmin tällä viikolla Nobel-komitea jakoi luonnontieteiden ja kirjallisuuden Nobel-palkinnot.

Lääketieteen Nobel-palkinnon jakoivat maanantaina yhdysvaltalaiset Victor Ambros ja Gary Ruvkun mikro-RNA:n tutkimuksesta ja siitä, miten ne säätelevät geenien toimintaa.

Fysiikan Nobel-palkinto myönnettiin tiistaina John J. Hopfieldille ja Geoffrey E. Hintonille koneoppimisen tutkimuksesta.

Kemian Nobel-palkinto jaettiin keskiviikkona proteiinien tutkijoille David Bakerille, Demis Hassabusille ja John M. Jumperille.

Kirjallisuuden Nobelin voitti torstaina eteläkorealainen Han Kang, joka on kirjoittanut useita palkittuja romaaneja.

Taloustieteen Nobel jaetaan maanantaina.

Katso videolta, kuka on saanut Nobelin rauhanpalkinnon aiempina vuosina.

Lähde: Reuters

Jaa.
Exit mobile version