perjantai, 18 lokakuun

Nokia vakuuttaa sitoutumistaan kännykkäverkkoihin. Huhuissa on aina jotain perää, pohtii analyytikko.

”Markkina on ollut erittäin heikko, mutta useimmat analyytikot odottavat sen kääntyvän kasvuun ensi vuonna”, Pekka Lundmark sanoo. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Nokian ympärillä on syksyn aikana vellonut huhumylly.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Nokia on selvitellyt matkapuhelinverkkojen myyntiä ja Samsung olisi potentiaalinen ostajakandidaatti. Toisaalta Financial Times kertoo, että Nokia etsiskelee jo uutta toimitusjohtajaa.

Näihin kysymyksiin Pekka Lundmark joutui vastaamaan myös tulosjulkistuksen yhteydessä.

– Me olemme vahvasti sitoutuneita mobiiliverkkoliiketoimintaan, Pekka Lundmark vakuutti tänään.

Nokian virallisen tiedonannon mukaan sillä ei ole matkapuhelinverkkoihin tai Samsungiin liittyvää sisäpiiriprojektia menossa.

– Ja kaikkihan ymmärtävät, että jos jotain todella olisi menossa, niin se olisi sen kokoluokan hanke, että siitä ilman muuta pitäisi olla sisäpiirihanke, Lundmark totesi.

Matkapuhelinverkot ovat kuitenkin Nokialle jatkuva murheenkryyni. Viitisen vuotta sitten Nokia oli matkapuhelinverkoissa pahasti kilpailijoita jäljessä. Pahaksi onneksi juuri noihin vuosiin ajoittui 5G-verkkojen kuumin myyntiaalto.

Pekka Lundmarkin toimitusjohtajakaudella Nokia on kirinyt kilpailijoiden teknisen etumatkan kiinni, mutta pian tulivat korona, komponenttipula ja investointeja hyydyttävät korkeat korot. Ja niiden päälle yhtiö menetti Yhdysvalloissa jättimäisen operaattoriasiakkaan, kun AT&T valitsi viime vuonna Ericssonin kännykkäverkot.

Ericsson myy kännykkäverkkojaan Yhdysvaltain kolmelle suurelle kännykkäoperaattorille – Nokia kolmesta suuresta vain yhdelle.

– Pohjois-Amerikka on ehdottomasti Nokian suurin heikkous tällä hetkellä. Se painaa Nokian käsvunäkymiä tulevinakin vuosina, sanoo OP:n seniorianalyytikko Kimmo Stenvall.

Hän ei kuittaa Nokiaan kännykkäverkkoihin liittyviä uutisia pelkiksi markkinahuhuiksi.

”Ihan varmasti jotain keskusteluja on käyty”, OP:n Kimmo Stenvall sanoo.

Vaikka kännykkäverkkojen kysynnän jyrkimmän laskun odotetaan jatkossa tasoittuvan, tutkimusyhtiö Dell’Oron mukaan kännykkäverkkojen myynnin kasvutrendiä saadaan odottaa vuoteen 2029 asti.

Pekka Lundmark vaikuttaa optimistisemmalta ja vakuuttaa, ettei paljon rummutettu 5G-teknologia jää pettymykseksi.

– En usko, että 5G-sukupolvi tulee missään tapauksessa jäämään kokonaisuutena pettymykseksi. Se tulee olemaan keskeinen kommunikaatioalusta koko maailmalle pitkälle 2030-luvulle asti, Lundmark sanoo.

– Markkina on ollut erittäin heikko, mutta useimmat analyytikot odottavat sen kääntyvän kasvuun ensi vuonna, ja siihen on ihan hyviä perusteita.

Toisaalta hän myöntää, että kyse ei ole pidemmälläkään tähtäimellä isosta kasvualasta.

Siksi Nokia panostaa uusiin kasvumarkkinoihin. Sellaisia ovat Lundmarkin mukaan langattomien verkkojen puolella puolustusteollisuus ja yritysten sisäiset langattomat verkot – ja muiden muun verkkoteknologian osalta kasvua odotetaan hurjasti kasvavista datakeskuksista.

– Ne tulevat olemaan meille aivan keskeisiä kasvuinvestointeja lähivuosina, Lundmark sanoo.

Onko toimitusjohtajan pesti uhattu?

Nokia kertoi tänään myös väen vähentämisestä, mikä liittyy jo aiemmin ilmoitettuun säästöohjelmaan. Euroopassa kyse on 350 henkilöstä ja Suomessa 48 työntekijästä.

Nokialta kerrotaan, että muutosneuvottelut koskettavat yhtiön kaikkia toimipisteitä Suomessa, eli Oulua, Tamperetta ja Espoota.

Asiasta uutisoi ensin Helsingin Sanomat.

Uutiset ovat tänä syksynä kertoneet myös siitä, että Lundmarkin oma pesti olisi uhattuna. Mediapuhelusssa Lundmarkilta tiedusteltiin, miten Financial Timesin uutinen on vaikuttanut Nokian sisällä.

– Ne eivät vaikuta Nokian sisällä millään tavalla, Lundmark vastasi.

Hän viittaa Nokian lausuntoon, jonka mukaan hallitus ei ole etsimässä toimitusjohtajalle korvaajaa.

Lundmarkin mukaan kaikkien vastuullisten yritysten pitää tehdä jatkuvaa seuraajasuunnittelua kaikkiin johtaviin rooleihin.

– Meillä on jatkuvasti seuraajasuunnittelu menossa. Käymme läpi sisäisiä seuraajakandidaatteja ja käymme tiettyjen kumppaneiden kanssa läpi myös mahdollisia ulkoisia kandidaatteja. Tämä on normaalia varautumistyötä, jota kaikkien yhtiöiden tulee koko ajan tehdä.

Kännykkäverkot ovat yhä niukasti suurin liiketoiminta-alue

Nokian kännykkäverkkojen myynti putosi vuoden kolmannella neljännekselle merkittävästi vuoden takaisesta. Toisaalta kannattavuus kohosi lähes kauttaaltaan.

Liiketoiminta-alue Liikevaihto, milj. euroa
(7–9/24)
Kannattavuus*
(7–9/24)
Liikevaihto, milj. euroa
(7–9/23)
Kannattavuus*
(7–9/23)
Kännykkäverkot 1 747 5,3 % 2 157 4,6 %
Verkkoinfra-struktuuri, eli muut verkot 1 525 11,8 % 1 534 10,8 %
Pilvi- ja verkkopalvelut 702 9,3 % 742 4,9 %
Teknologia & patentit 352 68,8 % 258 70,2 %

* Liikevoitto liikevaihdosta

Jaa.
Exit mobile version