perjantai, 18 lokakuun

Pankkikonserni Nordean liikevoitto oli heinä-syyskuussa runsaat 1,6 miljardia euroa.

Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Pankkikonserni Nordean liikevoitto laski heinä-syyskuussa vuoden takaisesta viisi prosenttia ja oli runsaat 1,6 miljardia euroa.

– Meillä oli hyvä tulos ja tuotot kehittyivät positiivisesti. Se on hyvä suoritus tässä markkinaympäristössä, kun korot ovat jo laskeneet. Liiketulos laski johtuen siitä, että olemme investoineet merkittävästi teknologiaan, riskien vähentämiseen ja talousrikollisuuden torjuntaan, sanoo Nordean henkilöasiakasliiketoiminnasta pohjoismaissa vastaava johtaja Sara Mella Ylen haastattelussa.

Korkokate eli pankin saamien ja maksamien korkojen erotus puolestaan laski yhden prosentin vajaaseen 1,9 miljardiin euroon. Nettopalkkiotuotot kasvoivat neljä prosenttia ja liiketoiminnan tuotot kaksi prosenttia.

Kulut kasvoivat 9 prosenttia. Tähän ei sisälly 32 miljoonan euron erää, joka liittyy viranomaistutkintaan liittyvään sopimukseen Yhdysvalloissa.

Yli puolet kulujen kasvusta johtuu investoinneista kasvuun, teknologiaan ja riskienhallintaan.

– Olemme jo useana vuonna tehneet merkittäviä investointeja teknologiaan ja juuri kyberriskien vähentämiseen sekä tietoturvaan. Näin jatkamme tänä vuonna ja tulevina vuosina, Mella sanoo.

Nordean konsernijohtaja Frank Vang-Jensenin mukaan konsernin hyvä kehitys jatkui kolmannella vuosineljänneksellä ja konsernin kannattavuus on jälleen hyvällä tasolla.

Uusien lainalupausten kysyntä on kasvanut

Sekä asunto- että yritysluottojen markkinat pysyivät vaisuina Pohjoismaissa. Uusien lainalupausten kysyntä kuitenkin jatkoi kasvuaan, mikä viittaa asuntomarkkinoiden elpymiseen.

– Inflaation hidastuminen ja odotukset korkojen laskusta ovat kohentaneet kuluttajien luottamusta, ja olemmekin nähneet merkkejä tästä sekä henkilö- että yritysasiakaspuolella, Vang-Jensen sanoo Nordean tiedotteessa.

Lainalupausten kysyntä on kasvanut tänä vuonna 20 prosenttia viime vuodesta Sara Mellan mukaan.

– Kyllä markkina alkaa pikkuhiljaa piristymään.

Yhtiö päivitti odotuksiaan oman pääoman tuotosta kuluvalle vuodelle yli 16 prosenttiin, koska tuloskehitys on ollut koko vuoden ajan vahvaa.

Nordean mukaan myös ensi vuonna saavutetaan yli 15 prosentin oman pääoman.

Juttua on täydennetty 17.10. klo 16.22 Nordean henkilöasiakasliiketoiminnasta pohjoismaissa vastaavan johtajan Sara Mellan kommenteilla.

Jaa.
Exit mobile version