torstai, 19 syyskuun

Hyvin harva suomalainen jättää lainansa sitomatta euriboriin, mutta kiinteäkorkoisen lainan oikealla hetkellä valinneet ovat luultavasti tyytyväisiä.

Asuntolainan korkojen laskiessa moni miettii, miten halvemmista lainakustannuksista pääsisi nauttimaan mahdollisimman paljon. Kuva Helsingin Kalliosta. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Asuntolainan korkojen laskiessa moni miettii, olisiko Suomen yleisimmän asuntolainan koron eli 12 kuukauden euriborin sijaan kannattanut valita kolmen kuukauden euribor.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich nostaa kuitenkin esiin lainatyypin, jota harva suomalainen käyttää, mutta jolla voi olla yllättävän suuri myönteinen vaikutus omaan talouteen.

– Toivoisin enemmän keskustelua siitä, valitako ylipäätään vaihtuvakorkoinen laina vai kiinteäkorkoinen laina.

Hyvin harva suomalainen jättää lainansa sitomatta euriboriin.

– Kun korot olivat matalalla, myös kiinteät korot olivat matalalla. Ne, jotka valitsivat tuolloin kiinteän koron euriborin sijaan, ovat luultavasti tällä hetkellä melko tyytyväisiä, von Gerich sanoo.

Kiinteän koron valinneet pääsevät siis edelleen nauttimaan lähes nollakorosta, vaikka euriboriin sidotut lainankorot ovat moninkertaistuneet viime vuosina.

Kiinteäkorkoinen laina oikealla hetkellä kannattaa

Usein lainan ottohetkellä kiinteän koron lainan kuukausittainen maksuerä on hieman euribor-lainaa korkeammalla, jolloin euribor-vaihtoehto tuntuu monista houkuttelevammalta, von Gerich kertoo. Myös asiantuntijoiden odotus on, että pitkällä aikavälillä vaihtuvakorkoinen laina on usein tullut halvemmaksi. Kyse on kuitenkin ajoituksesta. Oikealla hetkellä valittu kiinteäkorkoinen laina on hyvin kannattava.

Euriborin suosiossa Suomi eroaa muusta euroalueesta, jossa tasakorkoiset lainat ovat huomattavasti suositumpia. Von Gerich epäilee, että Suomessa taustalla on pitkä nollakorkojen aika.

– Harvalla on ollut tuoreessa muistissa korkojen suuri nousu.

Euroalueen kriisimaissa moni asuntovelallinen joutui aikoinaan suuriin vaikeuksiin vaihtuvakorkoisen asuntolainansa kanssa korkojen noustessa, mikä lisäsi kiinteäkorkoisten lainojen suosiota.

Suomessakin kiinteäkorkoisten lainojen suosio saattaa kasvaa, kun korkotason noususta on tuore esimerkki, von Gerich pohtii. Vielä suurta liikettä ei ole kuitenkaan nähty.

Grafiikka näyttää, kuinka 12 kuukauden euriborkorko on laskenut kesän aikana. Ennusteiden mukaan kolmen kuukauden euribor tulee seuraamaan perässä. Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Kolmen ja 12 kuukauden euriborit päätyvät lähekkäin

Oman euribor-valintansa kanssa tuskailevia von Gerich lohduttaa toteamalla, että kolmen ja 12 kuukauden euriborin kustannukset päätyvät 20 vuoden laina-aikana hyvin lähelle toisiaan.

12 kuukauden euribor laski maanantaina alle kolmeen prosenttiin ensimmäistä kertaa yli puoleentoista vuoteen. Ennusteiden mukaan kolmen kuukauden euribor tulee seuraamaan perässä.

Ylen asuntolainalaskurilla voit testata, miten korkojen lasku vaikuttaa omaan asuntolainaasi:

Toteutus vaati toimiakseen JavaScriptin.

Jaa.
Exit mobile version