lauantai, 12 lokakuun

Norja tehostaa rajavalvontaa väliaikaisesti. Nyt julistetut toimet ovat voimassa ainakin 22. lokakuuta asti.

Veikko Eromäki,

Risto Koskinen,

Laura Kangas

Norjan poliisijohto ilmoittaa tehostavansa rajavalvontaa maan kohonneen terroriuhkatason takia.

Viranomaiset tekevät Norjan rajoilla ja maahantulopaikoilla tarkastuksia, mutta Dagbladetin mukaan ”poliisi ei tarkasta kaikkia matkustajia”.

Norjan rajan ylittämiseen ei siis tarvitse varata aikaisempaa enempää aikaa.

Norjalaisviranomaiset tulevat olemaan ”aikaisempaa tarkempia” ja tehostavansa tiedonkeruuta mahdollisiin uhkiin liittyen. Nyt ilmoitetut tehostustoimet ovat voimassa ainakin 22. lokakuuta asti, jollei asiasta päätetä aikaisemmin.

Toimien taustalla on Norjan turvallisuuspalvelu PST:n aikaisemmin viikolla ilmoittama terroriuhkatason nousu. PST:n mukaan Lähi-idän kriisi näkyy israelilaisiin ja juutalaisiin kohdistuvien iskujen riskin kasvuna.

– Väliaikaisen rajavalvonnan tehostamisen tarkoitus on antaa poliisille lisätyökaluja rajavalvontaan. Keräämme esimerkiksi aikaisempaa enemmän tietoa ja matkustajadataa, ja saamme enemmän mahdollisuuksia häätää tai käännyttää tiettyjä ihmisiä, Norjan poliisijohdon Tone Vangen kommentoi Dagbladetille.

Rajavartiosto: Seuraamme rauhallisin mielin

Lapin rajavartioston yleisjohtaja, kapteeni Olli Partanen ei ota kantaa Norjan viranomaisten ratkaisuihin.

– Me seuraamme tilannetta ihan rauhallisin mielin, Partanen toteaa.

Partasen mukaan Suomen rajaviranomaiset ovat tasaisin väliajoin yhteydessä kollegoihinsa Norjassa ja tietoa jaetaan aktiivisesti.

Suomen viranomaisten puolesta rajavalvontaan ei tule muutoksia.

– Matkailijoiden on varmasti hyvä tarvittaessa etukäteen selvittää, mitä tulee huomioida, jos vaikka syyslomalla päättää matkustaa Norjaan, Partanen sanoo.

Jaa.
Exit mobile version