maanantai, 23 syyskuun

Keminmaassa sijaitseva vintageharvinaisuus Käpylä lopetti toimintansa kustannusten jatkuvan nousun ja vuokra-asuntojen runsauden vuoksi.

Meri-Lapissa Keminmaassa sijaitseva motelli-ravintola Käpylä henkii 1970-lukua. Käpylä on tuttu monelle ruskaretkeläiselle, kesämatkailijalle ja tunturikeskuskävijälle. Alueen asukkaille se on suorastaan käsite.

Nyt Käpylän ovet ovat sulkeutuneet. Kustannusten nousu sekä monien yritys- ja työmajoittujien siirtyminen vuokra-asuntoihin sai paikkaa seitsemän vuotta luotsanneen yrittäjä Teija-Liisa Paanasen luopumaan majoitustoiminnasta.

Motellin huoneet, Unionin baari, ravintolasali, takkahuone – tilojen sisustus vie helposti 50 vuoden takaisiin tunnelmiin. On helppo kuvitella ravintola täyteen pareja tanssimaan suositun viihdeorkesterin tahtiin.

Vuonna 1968 rakennettu Käpylä eli kukoistustaan pian perustamisensa jälkeen.

Tanssihaluisia nuoria aikuisia virtasi laajalta alueelta, Tornionjokivarresta väkeä tuli niin Suomen kuin Ruotsin puolelta.

Esiintymislavalla kävi artistien kärkijoukko. Seinältä löytyvät muun muassa Dannyn, Katri Helenan, Kirkan ja Seija Simolan kuvat.

Muusikoiden lisäksi esiintymislavalla nähtiin harvinaisempiakin vieraita, muun muassa maailmanmestariksi tituleerattu strip tease -taiteilija.

Paanasen kuuleman mukaan oman arvonsa tuntenut viihdetaiteilija oli ensin kieltäytynyt esiintymisestä nähdessään, kuinka pienessä paikassa ja pienellä paikkakunnalla show oli määrä pitää.

– Kuulemma viikko neuvoteltiin, ja lopulta päästiin sopimukseen ja eroottisviritteinen esitys toteutui.

Tanssi-iltoina sali oli täpötäynnä

Paikan silloisesta suosiosta kertoo se, että pöytävaraukset piti tehdä pari viikkoa ennakkoon. Tanssi-iltoja oli paljon – jopa neljä viikossa.

– Silloin ei ollut Tindereitä eikä Facebookeja, ihmiset tapasivat kasvokkain. Suuret ikäluokat olivat parinmuodostusvaiheessa. Käpylä palveli tässä mielessä – kuulemma hyvin onnistuneesti, naurahtaa Teija-Liisa Paananen.

Perimätiedon mukaan Käpylän tanssilattialla otettiin ensiaskeleita lukuisiin pikaromansseihin ja pitkiinkin rakkaustarinoihin.

Paananen otti Käpylän haltuunsa vuonna 2017. Lähtökohtana oli heti, että talon perusolemusta on kunnioitettava.

– Lähes kaikki huonekalut ja sisustuselementit ovat alkuperäisiä. Esimerkiksi Unionin baari pystyttiin kalustamaan ihanilla värikkäillä alkuperäisillä pöydillä ja tuoleilla, kertoo Paananen.

Teija-Liisa Paanaselle Käpylä on ollut rakas työmaa, mutta hän halusi lopettaa toiminnan ”hyvän sään aikana”.

Paananen ei näe tässä tilanteessa edellytyksiä jatkaa majoitustoimintaa. Toiminta pitäisi saada kunnolla kannattavaksi ja yrittäjän itsensäkin tulisi saada kohtuullinen palkka työstään.

– Kaikki kustannukset nousevat koko ajan, verojen nostot tuntuvat. Viimeksi sähkön hinta nelinkertaistui edellisen sopimuksen päätyttyä. On aika luopua tästä ja aloittaa uutta.

Huoneiden käyttöaste jäi liian alas

Paananen oli odottanut, että Metsä Fibren uuden tehtaan jättityömaa muutaman kilometrin päässä olisi tuonut tuntuvan piikin majoituskysyntään, mutta vaikutus jäi vaatimattomaksi.

– Meri-Lapissa tuli kunnilta ja yksityisiltä vuokramarkkinoille valtava määrä asuntoja. Vaikka matkailijamajoittujia on ollut meillä päättyneenäkin kesänä todella paljon, se ei riitä, toteaa Paananen.

Paanasen mukaan motellin tulisi olla täysi tai lähes täysi 10–11 kuukautta vuodesta, mutta siitä on jääty ainakin kolmen kuukauden verran.

Teija-Liisa Paanasen ja Käpylän henkilökunnan työ jatkuu uusissa merkeissä. Lokakuussa Paananen avaa ravintolan ja pitopalvelun Kemin Rantabulevardilla.

Jaa.
Exit mobile version