perjantai, 4 lokakuun

Keskustan kannatus lähti nousuun pitkän aallonpohjan jälkeen ja SDP säilytti ykköspaikkansa. Näin puolueet ja tippunut kokoomus kommentoivat tuoretta tulosta.

Suurin oppositiopuolue SDP säilytti Ylen kannatusmittauksessa ykköspaikkansa. Viime kuukausina SDP on taistellut paalupaikasta pääministeripuolue kokoomuksen kanssa.

SDP:n puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi arvioi, että hallituksen on aika katsoa peiliin.

– Tässä tuloksessa näkyy selvästi se, että ihmiset etsivät vaihtoehtoa Orpon ja Purran hallitukselle. SDP:n asema suurimpana puolueena on vankistunut ja siitä täytyy olla iloinen ja kiitollinen.

Työministeri Arto Satonen esitteli tänään hallituksen esityksen uudesta palkkamallista.

Näkkäläjärvi uskoo, että niin kutsuttu vientimalli heikentää hallituksen suosiota entisestään. Esityksellä pyritään siihen, että minkään alan palkankorotukset eivät voi nousta vientialoja korkeammalle.

– Kyllähän nämä ovat sellaisia asioita, kuten tämä ”palkkamonttulaki”, jotka vievät Suomea aivan väärään suuntaan. Emme tule sellaista hyväksymään.

Keskustan Kaikkonen kysyy, tekeekö hallitus oikeita asioita

Ylen kannatusmittauksen suurin nousija keskusta osoittaa syyttävän sormensa kohti Orpon hallitusta. Kesäkuussa keskustan puheenjohtajana aloittanut Antti Kaikkonen näkee, miten hallituksen päätökset näkyvät ihmisten arjessa.

– Ihmisillä on kysymyksiä, tekeekö hallitus oikeita asioita. Työttömyys kasvaa, konkurssien määrä kasvaa. Monella on huoli omasta ja läheisen toimeentulosta tai vaikkapa lähipalveluista, Kaikkonen sanoo.

Keskustan kannatus nousi Ylen kannatusmittauksessa 13,2 prosenttiin. Keskustalla on takanaan pitkä alavireinen kausi, mutta nyt puolue on saanut uusia kannattajia etenkin perussuomalaisista, naisista sekä Itä- ja Pohjois-Suomessa asuvista.

Kaikkosen mielestä keskusta ei kilpaile erityisesti perussuomalaisten kanssa.

– En halua nimetä mitään yhtä puoluetta. Useampikin puolue on sellainen, josta voisi äänestäjiä meille tulla. Toki on hyvä, jos useampi ihminen ajattelee, että olisiko keskusta sitten ihan tolkullinen puolue.

Kokoomuksen Elo: En usko, että on tehty mitään väärin

Kokoomuksen uusi puoluesihteeri Timo Elo ei allekirjoita opposition väitteitä hallituksen virheistä. Pääministeripuolue kokoomus säilytti asemansa toiseksi suurimpana puolueena, mutta sen kannatus laski lähes kaksi prosenttiyksikköä.

– En usko, että on tehty mitään erityisesti väärin. Yksittäinen mittaus on yksittäinen mittaus. Meillä on kuitenkin trendinomaisesti 20–22 prosenttia kannatusta ja ollaan ihan tyytyväisiä siihen. Sitten ollaan tietysti tehty maan hallituksessa asioita, joita meidän on pakko tehdä. Kaikkiahan ne eivät miellytä.

Elo pitää hyvänä sitä, että kilpailu kiristyy, kun mennään kohti aluevaaleja. Ne järjestetään huhtikuussa 2025. Ne ovat myös ensimmäiset vaalit, joissa Elo vetää kokoomuksen kampanjaa.

– Siellä on perinteisesti tehty hyvää työtä ja uskon, että gallupin kärkeen vielä mennään, Elo sanoo.

Jaa.
Exit mobile version