perjantai, 4 lokakuun

Suomessa eniten abortteja tekevät 20–25-vuotiaat naiset. Ensi vuodesta lähtien maksutonta ehkäisyä ei enää sen ikäisille Varsinais-Suomessa tarjota.

Varsinais-Suomi rikkoo kansallisia suosituksia ja lopettaa ilmaisen ehkäisyn yli 20-vuotiaille.

Aiemmin ehkäisy on ollut maksuton kaikille 16–25-vuotiaille. Palvelua rajataan, koska Varsinais-Suomen hyvinvointialueen tarvitsee säästää.

Ilmaista ehkäisyä alle 25-vuotiaille on tarjottu tänä vuonna lähes kaikkialla Suomessa. Se aloitettiin kaksi ja puoli vuotta sitten kokeiluna, ja kokeilun päätyttyä hyvin sujunutta toimintaa päätettiin jatkaa.

THL, STM ja Väestöliitto ovat suositelleet maksutonta ehkäisyä vuodesta 2006 lähtien.

TYKSin naistentautien vastaanottojen osastoylilääkärin Varpu Jokimaan mukaan esimerkiksi Uudellamaalla on ilmaisella ehkäisyllä saavutettu huipputuloksia.

– Aborttien määrä putosi Vantaalla noin 14 prosenttia. Se on merkittävä asia, kertoo ylilääkäri.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoista selviää, että viime vuosina eniten raskaudenkeskeytyksiä ovat tehneet 20–25-vuotiaat naiset eli juuri se ryhmä, jonka ilmainen ehkäisy aiotaan nyt Varsinais-Suomessa lopettaa.

Grafiikassa kolme käyrää jotka näyttävät miten 15-24 vuotiaiden naisten raskaudenkeskeysten määrä on muuttunut vuosien 2000 ja 2023 vuosien välillä. 2000 luvun alkuvuosina oli nousua 20 – 29 vuotiaiden kohdalla, mutta 2010 jälkeen luvut ovat olleet laskevia.Lähde: THL

Ylilääkäri Varpu Jokimaa toivoo, ettei Varhan päätös vaikuta negatiivisesti raskauden keskeytysten määriin:

Nuoret kokevat, että heidät on unohdettu

24-vuotias korkeakouluopiskelija Milena Pietilä on hyödyntänyt ilmaista ehkäisyä. Hän ehti hankkia sen ennen kuin päätös ikärajan alenemisesta astuu voimaan.

Yhdistelmäehkäisyyn tarkoitetut välineet ovat opiskelijan lompakolle kalliita. Esimerkiksi hormonikierukka saattaa maksaa yli 150 euroa, mikä on puolet opintotuen määrästä.

– Onneksi ehdin hankkia kierukan, sillä ensi vuonna minulla ei olisi ollut varaa siihen.

Pietilä kokee, etteivät opiskelijat tulleet kuulluiksi päätöksenteossa.

– Kellään ei ollut edes halua kuunnella. Raporteissa ja tiedotteissa puhuttiin vain raskauden ehkäisystä. Tilanteessa ei ole otettu huomioon, että ehkäisyllä hoidetaan myös terveyttä.

Vaikka nuoret ymmärtävät, että kyseessä on säästötoimenpide, on huoli seurauksista suuri.

Kun 26-vuotias Milla Länsiö muutti Turkuun, hän iloitsi kuultuaan, että uusi kotikaupunki tarjoaa ilmaisen ehkäisyn. Hänen mielestään se on todellinen hyvinvointiteko nuorille aikuisille.

Länsiön mukaan moni parinkymmenen ikävuoden kynnyksellä oleva etsii vielä itseään ja omia rajojaan. Hän pohtii, ettei moni nuori aikuinen osaa toimia aina yhdyntätilanteissa järkevästi.

– Ilmainen ehkäisy tarjosi tukea ja tietoutta seksuaaliterveydestä sekä kannusti suojaseksiin.

Kyseessä säästötoimenpide

Varhan perhekeskusjohtaja Terhi Vierikko kertoo, että kyse on säästöistä. Varhassa on jouduttu miettimään, miten ensi vuoden sote-palveluiden budjetti rakentuu.

– Tämä on ollut hankala päätös. Meidän täytyy priorisoida lakisääteiset palvelut, ja ainakaan vielä maksuton ehkäisy ei sellainen ole.

Varhan perhekeskusjohtaja ei näe mahdottomuutena, että maksuton ehkäisy voisi joskus palata nuorten aikuisten palveluihin.

– Kansallisesti maksutonta ehkäisyä on suositeltu jo pitkään. Tällä hetkellä menemme kuitenkin vuosi kerrallaan, ja nyt päätös oli tämä.

TYKSin naistentautien vastaanottojen osastoylilääkäri Varpu Jokimaa huomauttaa, että THL on osoittanut sote-alueiden säästävän rahaa pitkällä aikavälillä, jos raskauden ehkäisy on ilmaista.

– On hyvä pohtia, montako ehkäisymenetelmää maksetaan yhden raskaudenkeskeytyksen ja siihen liittyvien oheispalveluiden rinnalla, ylilääkäri korostaa.

Jaa.
Exit mobile version