torstai, 28 marraskuun

Aina pankkikortin vinkuessa tilille siirtyy rahaa säästöön tai sijoituksiin. Summat ovat pieniä, vaikka vain 50 senttiä.

Arjen menot voivat kerryttää säästöjä. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Nuoret aikuiset ovat aktiivisia mikrosäästäjiä. Kun he ovat päässeet vauhtiin, niin he ovat myös uskollisia säästäjiä. Nuoret myös käyttävät ja sijoittavat säästöjään.

Mikrosäästäminen kiinnostaa varsinkin uusia säästäjiä.

S-Pankin päivittäisten pankkiasioiden ja arjen talouden valmennuspäällikkö Emilia Simolan mukaan joukossa on paljon ihmisiä, jotka eivät ole välttämättä säästäneet aiemmin ollenkaan. Heillä on mikrosäästäjiä yli 100 000.

– Yli puolet Säästäjän käyttäjistä ilmoittaa säästävänsä rahastoihin ensimmäistä kertaa. Lisäksi noin 40 prosenttia palvelun käyttäjistä on alle 35-vuotiaita ja kolme neljäsosaa alle 50-vuotiaita.

Rantautui Suomeen ulkomailta

Hyvin harva mikrosäästämisen aloittanut lopettaa säästämisen, sanoo OP:n tuotepäällikkö Heikki Korkeamäki.

– OP:llä on yli 300 000 mikrosäästäjää, joista yli 95 prosenttia on aktiivisia säästäjiä, eli heidän mikrosäästämisen Säästölippaassa tapahtuu jotain joka kuukausi, sanoo Korkeamäki

Pankeissa yleisimmät säästösummat ovat kuukausittaiset 50–100 euroa.

Mikrosäästäminen rantautui ulkomailta Suomeen viime vuosikymmenellä. Silloin sen ottivat käyttöön muun muassa S-Pankki ja OP omissa Säästäjä- ja Säästölipas-palveluissaan.

Tyypillisin säästämisen muoto on pienten arkisten rahasummien siirtäminen erilliselle tilille tai rahastoihin. Esimerkiksi jokaisesta korttiostoksesta siirtyy rahaa eurosta viiteen euroon asiakkaan päätösten mukaisesti.

Säästölipas puhuttelee erityisesti nuoria aikuisia. Aktiivisin käyttäjäkunta on 25–34-vuotiaat. Myös naiset ovat hieman miehiä kiinnostuneempia tästä säästämisestä. Maantieteellisesti eroja ei ole, sanoo OP:n Korkeamäki

Säästökohde voi olla rahastosta tatuointiin

Yleisin säästökohde on pahan päivä puskuri. Puskuri on yleensä muutaman kuukauden säästö yllättävään menoon. Parin viime vuoden aikana puskureista on myös otettu käyttöön rahaa aikaisempaa useammin, mutta säästämistä ei ole lopetettu.

Myös selkeitä muita tavoitteita löytyy, sanoo Korkeamäki.

– Noin 10 prosentilla säästäjistä on laaja kirjo tavoitteita. Nyt säästetään matkoista sähköpyöriin ja häistä tatuointeihin.

Taloustieto ja varallisuus kulkevat usein käsikkäin, mutta miten kertoa sijoittamisesta niin, että aloittelijakin ymmärtää? Mimmit sijoittaa-mediasta tutut Evita Leskinen ja Pia-Maria Nickström vieraana Ylen aamussa huhtikuussa 2024.

Jaa.
Exit mobile version