sunnuntai, 22 syyskuun

Kiihkoisänmaallisuus, tietynlainen uhmakkuus ja taistelumieliala.

Ne ovat republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin suosion kulmakiviä alle 30-vuotiaiden nuorten miesten joukossa.

Näin sanoo arvostettu, mielipidemittauksiin erikoistunut professori Yhdysvalloista, Pennsylvaniasta.

Hänen mukaansa joihinkin nuoriin miehiin vetoaa Trumpin markkinoima ajatus poliitikosta vahvana, macho-tyyppisenä johtajana.

– Trumpin vetovoima ja kannatuksen kasvu näissä vaaleissa tulee suurilta osin nuorilta miehiltä, sanoo Muhlenbergin yliopistossa työskentelevä professori Christopher Borick.

Donald Trump on onnistunut kasvattamaan kannatustaan nuorten äänestäjien keskuudessa poliittisen uransa alusta lähtien. Näin näyttävät kannatustutkimukset vuodesta 2016 tähän syksyyn.

Trump on tämän vuoden aikana pystynyt keräämään puolelleen niitä nuoria, jotka eivät olleet valinneet kantaansa.

Republikaaneilla ei silti ole syytä suureen juhlaan. Demokraattiehdokas Kamala Harris johtaa kyselytutkimuksia nuorten joukossa. Perjantaina julkaistun New York Timesin ja Sienan uusimman mittauksen mukaan Harris on nostanut kannatuksensa tässä ryhmässä jo 58 prosenttiin.

– Harris on saanut nuoret naiset puolelleen aivan ylivoimaisesti. Tässä ryhmässä Harris on pärjännyt selvästi [presidentti Joe] Bidenia paremmin, Borick sanoo.

Nuoret miehet ovat demokraateille ongelma. Heidän joukossaan tilanne on huomattavan tasainen.

Yhdysvalloissa nuoret naiset ovat miehiä liberaalimpia. Naiset ovat 2000-luvulla siirtyneet selvästi vasemmalle. Nuorista miehistä taas suurempi osa pitää itseään konservatiiveina kuin liberaaleina. Kehitys on samankaltaista ympäri maailmaa.

Ei ollutkaan sattumaa, että republikaanien puoluekokouksessa esiintyi muun muassa painitähtiä ja kamppailulajien harrastajia.

Borickin mukaan tällainen kokousohjelma oli suunnattu nuorille miehille, jotka eivät ole muuten kiinnostuneita politiikasta.

Yhdysvalloissa lähes kolmannes äänioikeutetuista on alle 35-vuotiaita.

Republikaanit panevat toivonsa siihen, että he voivat kääntää äärimmäisen tiukan galluptilanteen omaksi edukseen vaa’ankielialueilla nimenomaan nuorten miesten avulla.

– Trumpin kannalta ongelma on, että tätä ryhmää on vaikea saada tulemaan vaaliuurnille asti, Borick huomauttaa.

Siksi hän seuraa tällä hetkellä tarkkaan, miten republikaanit onnistuvat nuorten äänestäjien rekrytoinnissa.

Harris on kuronut Bidenin takamatkaa nopeasti kiinni

Gallupit näyttävät, että Kamala Harris on onnistunut lopettamaan demokraattien painajaisen: ydinkannattajien valumisen vastapuolen leiriin.

Demokraattien tärkeimpiin kannattajaryhmiin kuuluvat nuorten lisäksi latinotaustaiset ja mustat äänestäjät.

Donald Trump kasvatti vielä kesällä merkittävästi kannatustaan latinotaustaisten äänestäjien joukossa. Nyt Harris on kiilannut selvästi Trumpin ohi. Viimeisimpien mittausten mukaan Harrisin suunta on yhä ylöspäin.

Latinot ovat Yhdysvaltain suurin vähemmistö, joten äänet tästä ryhmästä ovat erittäin merkityksellisiä. Lisäksi tämä ryhmä kasvaa kaikkien nopeiten.

Juuri latinonuorista presidenttiehdokkaat taistelevat kynsin hampain.

Harris on parantanut demokraattien asemia selvästi myös mustien äänestäjien joukossa. Mustat ovat aiemmissa presidentinvaaleissa äänestäneet demokraatteja hyvin yhtenäisesti. Silti Bidenllla oli kesällä vaikeuksia tässäkin ryhmässä.

Harrisin kiri on ollut demokraateille erittäin tärkeää, sillä kannatuksen putoaminen näissä ryhmissä tarkoittaisi todennäköisesti vaalitappiota.

Nyt puolue tekee kaikkensa, jotta äänestäjät tulisivat uurnille, Borick sanoo.

– Demokraatit käyttävät tällä hetkellä valtavia summia nuorten, latinoiden ja mustien aktivoimiseen.

Yksikin ääni voi ratkaista

Yhdysvaltain vaaleissa suurin osa äänestäjistä on jo lukinnut kantansa. Ehdokkaiden pääasiallinen tehtävä on vaikuttaa vaa’ankieliosavaltioissa niihin, jotka vielä empivät.

Tämä näkyy erityisesti vaa’ankieliosavaltiossa kuten Borickin kotipaikassa Pennsylvaniassa.

Katso videolta, miten Christopher Borick kuvailee vaalitunnelmaa Pennsylvanian osavaltiossa.

Jokainen vastapuolelta pois oleva ääni voi olla kullanarvoinen.

Borick antaa esimerkin.

Hän oli taannoin vieraana konservatiivisella radiokanavalla Pennsylvaniassa. Siellä toimittaja kysyi, miksi Harris mahtaa mainostaa myös kyseisellä kanavalla. Yhdeksän kymmenestä kuuntelijasta on Trumpin äänestäjiä, joten toimittaja epäili mainosta rahan tuhlaamiseksi.

– Sanoin, että he eivät ehkä tavoittele niitä yhdeksää vaan sitä yhtä. Ja sen yhden äänen saamiseksi kannattaa tällä hetkellä maksaa paljon rahaa. Sellainen on tämän vaalikamppailun luonne.

Jaa.
Exit mobile version