maanantai, 25 marraskuun

Poliisi epäilee seiskaluokkalaisen pojan menehtyneen Kuopiossa deodorantin imppaamisen seurauksena. Tämä juttu kertoo imppaamisen riskeistä.

Miika Koskela,

Emilia Saukkonen

Seitsemäsluokkalainen poika löytyi viime viikolla tajuttomana Kuopiossa. Hän menehtyi myöhemmin sairaalassa.

Poliisi epäilee pojan impanneen deodoranttia.

Imppaaminen tarkoittaa liuottimien tai kaasujen hengittämistä päihtymistarkoituksessa. Tässä jutussa kerromme, mitä vaaroja siihen liittyy.

Juttua varten haastateltiin päihdelääkäri Atte Virolaista ja A-klinikan lääketieteellistä johtajaa Ulriika Sundellia. Asiantuntijat eivät tunne Kuopion tapausta ja kommentoivat ilmiötä yleisellä tasolla

Deodoranttien ponnekaasua impataan päihtymistarkoituksessa

Käytännössä kaikki suihkedeodorantit sisältävät ponnekaasuna butaania, jota voi impata.

Kun deodoranttia impataan, siitä halutaan hengittää nimenomaan ponnekaasuna toimivaa butaania eikä deodoranttia. Sen sijaan, että deodoranttia suihkutettaisiin kainaloon, sitä suihkutetaan hengityselimiin. Pakkaus käännetään niin, että ulos tulee varsinaisen deodorantin sijaan pelkkää ponnekaasua.

Myös monilla teknisillä liuottimilla, ilokaasulla tai bensiinillä on impattuna päihdyttäviä vaikutuksia.

Imppaaminen aiheuttaa tukehtumisvaaran ja vaurioittaa aivoja

Impattavat aineet voivat syrjäyttää happea keuhkoissa ja tappaa hermosoluja.

Butaani ja ilokaasu lamauttavat keskushermostoa ja pahimmillaan käyttäjä voi menettää tajunnan. Kaasut syrjäyttävät keuhkoissa happea, mistä voi seurata välitön tukehtumisriski.

Hapen puute voi vaurioittaa aivoja ja sydäntä. Imppauskuolemien syynä on yleensä tukehtuminen tai sydämen rytmihäiriöt.

Jos käyttäjä menettää tajuntansa, kaasupakkaus pitää poistaa hänen hengitysteistään, kääntää kaveri kylkiasentoon ja soittaa hätänumeroon.

Butaani ja kaikki tekniset liuottimet ovat myrkyllisiä. Niiden hengittäminen tuhoaa aivojen hermosoluja. Sen seurauksena kognitiiviset toiminnot – kuten muisti ja oppimiskyky – voivat heikentyä jopa pysyvästi.

Imppaamisella tavoitellaan euforiaa ja hallusinaatioita

Imppaaminen aiheuttaa samankaltaisen euforisen tunteen kuin alkoholi.

Vaikutukset alkavat muutamassa minuutissa ja kestävät korkeintaan tunnin. Olotila muistuttaa tavallisesti alkoholipäihtymystä, mutta siihen voi liittyä myös hallusinaatioita.

Ilokaasuvillitys on madaltanut kynnystä impata muitakin aineita

Valtaosa nuorista ei imppaa ja useimmilla se jää kokeiluksi.

Ilokaasupatruunoita on viime aikoina löytynyt runsaasti ympäri Suomea. Jos on kokeillut yhtä ainetta imppaamalla, kynnys toisen aineen kokeilemiseen madaltuu, koska käyttötapa on jo ennestään tuttu.

Imppaamisen suosio menee aalloissa. Moni saattaa kokeilla kerran tai pari, mutta runsas imppaaminen keskittyy nuorille, joilla on muitakin ongelmia.

Edellinen mittava imppausvillitys tapahtui Suomessa 1980- ja 1990-luvuilla, jolloin esimerkiksi bensanhaistelu oli suosittua. Seuraavaksi osa nuorista innostui sytkäreiden täyttöpullojen imppaamisesta niin, että niitä jouduttiin rautakaupoissa piilottamaan lukkojen taakse.

THL:n uusimman kyselyn mukaan imppaaminen on taas yleistynyt viime vuosiin nähden. Syynä voivat olla esimerkiksi somessa kiertävät imppausvideot.

Onko sinulla meille juttuvinkki? Voit lähestyä toimitusta luottamuksella

Halutessasi voit olla yhteydessä myös sähköpostilla osoitteeseen tuomo.bjorksten@yle.fi. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.

Jaa.
Exit mobile version