sunnuntai, 22 syyskuun

Länsi-Uudellamaalla on sattunut kuukaudessa kolme vakavaa liikenneonnettomuutta, joissa nuori on kuollut tai vakavasti loukkaantunut.

Viimeisen kuukauden aikana Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella on sattunut kolme vakavaa liikenneonnettomuutta, joissa alaikäisiä nuoria on menehtynyt ja vakavasti loukkaantunut.

  • Lohjalla 28.8. kaksi nuorta istui auton takakontin päällä, kun autoa lähdettiin siirtämään. Molemmat putosivat kyydistä, ja toinen menehtyi.
  • Inkoossa 30.8. traktorimönkijällä liikkuneet nuoret ajoivat risteykseen stop-merkin takaa. Karjaan suunnasta tullut auto törmäsi kovalla nopeudella nuorten traktorin kylkeen. Molemmat kyydissä olleet nuoret loukkaantuivat vakavasti.
  • Espoon Leppävaarassa 15.8. nuori törmäsi sähköpotkulaudalla toiseen sähköpotkulautailijaan, joka menehtyi.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen komisario Hannu Kontolan mukaan nuorten osuus vakavissa onnettomuuksissa on ollut valitettavan suuri.

Hänen mukaansa nuorten ajokäyttäytyminen on poliisin yhtenä liikennevalvonnan painopistealueena tänä vuonna, mutta liikennevalvonta ei yksin riitä estämään onnettomuuksia. Hän korostaa, että asenteissa ja riskien ymmärtämisessä on paljon parantamisen varaa.

− Viime vuosina asenteet liikenteessä ovat muuttuneet huolestuttavaan suuntaan etenkin nuorten kohdalla. Erilaiset kokoontumisajot keräävät pahimmillaan tuhansia osallistujia, ja kaahaamista liikenteessä ihannoidaan nuorten keskuudessa aikaisempaa enemmän, Kontola kuvaa poliisin tiedotteessa.

Sosiaalinen media opettaa vääriä asenteita

Länsi-Uudenmaan poliisi toteaa, että sosiaalisen median vaikutuksesta yhä nuoremmat oppivat liikennekäyttäytymiseen vääriä asenteita.

– Nuorten suosimiin somekanaviin julkaistaan paljon kaahaamiseen liittyviä ja niihin jopa yllyttäviä videoita. Mopolla ajamisen päätarkoitus tuntuu olevan enemmänkin keuliminen ja virittäminen kuin itse ajaminen, Kontola toteaa.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella tutkitaan vuosittain noin 500 törkeää liikenneturvallisuuden vaarantamista. Niistä nuorten kuljettajien osuus on noin puolet, ja lähes aina törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen liittyy huomattava ylinopeus.

− On muistettava, että riski vakavalle onnettomuudelle ja läheltä piti-tilanteille kasvaa moninkertaiseksi huomattavan ylinopeuden aikana, Kontola kertoo.

Nuoret, ja poliisin havaintojen mukaan etenkin pojat, käyttäytyvät usein riskejä vähätellen ja impulsiivisesti.

– Nuoret ovat alttiita yllytyksille ja toimivat vahvan sosiaalisen paineen alla. Usein tekemiseen liittyy näyttämisen halu. Nuoret liikkuvat kavereiden kanssa, mikä lisää sosiaalista painetta. Nämä asiat yhdessä näyttäytyvät liikenteessä ikävällä tavalla.

Poliisi muistuttaa, että liikennekasvatus ja -valistus alkavat jo lapsen ollessa pieni, ja hyvällä esimerkillään vanhemmat pystyvät opettamaan sen, miten liikenteessä toimitaan turvallisesti.

– Vanhemmilla on tässä vaiheessa suuri vastuu ja rooli.

Jaa.
Exit mobile version