Yle tavoitti naisen, jonka perhe asuu Myanmarissa lähellä maanjäristyksen keskusta. BBC:n haastatteleman pelastustyöntekijän mukaan suurin osa Mandalayn kaupungin rakennuksista on romahtanut.
Kaakkois-Aasian maanjäristyksen tuhojen laajuus alkaa vähitellen paljastua päivä järistyksen jälkeen.
Myanmarin viranomaiset kertoivat tänään lauantaina, että maanjäristyksessä on kuollut 1 002 ihmistä. Loukkaantuneita olisi yli 2 000.
Todellisuudessa uhreja lienee enemmän. Suurkaupunki Mandalayssa suurin osa rakennuksista on romahtanut, kertoi pelastustyöntekijä Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle. Mandalay sijaitsee lähellä maanjäristyksen keskusta.
Mandalay on surkeassa kunnossa, sanoo myös Ylen tavoittama haastateltava.
– Useimmat ihmiset ovat edelleen loukussa romahtaneissa taloissa, Hsu sanoo.
Hsu on kolmekymppinen nainen, joka asuu ja työskentelee Thaimaassa. Hänen perheensä asuu Mandalayssa. Yle ei käytä naisen oikeaa nimeä, koska hän kritisoi Myanmarin viranomaisten toimintaa. Myanmaria hallitsee sotilasjuntta, jonka arvostelusta voi joutua vaikeuksiin.
Yhteydet 1,5 miljoonan asukkaan Mandalayhin ovat pitkälti poikki, mutta Hsu kertoo viestien menevän ajoittain läpi.
Ihmiset auttavat nyt toisiaan, koska mitään muuta apua ei saa, Hsu sanoo.
– Viranomaiset eivät ole tarjonneet mitään apua tai pelastussuunnitelmia. Ihmiset joutuvat auttamaan ja pelastamaan toisiaan omin voimin.
Työ on hidasta, ja Hsu pelkää kuolonuhrien määrän sen takia nousevan.
Yle ei ole voinut varmistaa Hsun kertomia asioita muista lähteistä. Esimerkiksi uutistoimisto Reuters ja BBC ovat kuitenkin julkaisseet samansuuntaisia tietoja tuhoista ja pelastustöiden hitaudesta.
BBC:n haastatteleman pelastustyöntekijän mukaan loukkuun jääneet ihmiset huutavat raunioissa, mutta heidän luokseen pääseminen on hidasta, koska suuria työkoneita ei ole käytettävissä.
Ihmiset jonottavat ruokaa ja bensaa
Hsu kertoo, että hänen perheellään oli onnea, sillä kotitalo jäi maanjäristyksessä pystyyn. Sedän talo sen sijaan romahti, mutta kaikki perheenjäsenet selvisivät hengissä.
Mandalayssa monet ovat viettäneet viime yön ulkona kaduilla uusien järistysten pelossa.
Hsun mukaan paniikkimielialaa kaupungissa ei ole, ei myöskään levontonta. Kokonaiskuvaa tilanteesta on kuitenkin yhteyksien puutteessa juuri nyt vaikea saada, hän sanoo.
Kaikki kynnelle kykenevät jonottavat kuumeisesti elintarvikkeita ja polttoaineita niistä kaupoista, jotka ovat auki, Hsu sanoo.
– Myös minun perheeni yrittää ostaa nyt muun muassa bensiiniä ja riisiä, jotta ruoka riittäisi.
Hsun mukaan tuotteet ovat monin paikoin lopussa.
”Tilanne oli jo paha sodan takia”
Myanmarin viranomaisten mukaan maanjäristyksessä loukkaantuneita tiedetään tällä hetkellä olevan noin 2 300.
Hsu sanoo saaneensa tietoja, että esimerkiksi Mandalayn pääsairaala on ääriään myöten täynnä potilaita, eikä kaikkia pystytä hoitamaan.
Sotilashallinto kertoi lauantaina avanneensa väliaikaisen sairaalan Mandalayn lentokentälle. Heti ei ollut selvää, montako potilasta sairaala pystyy vastaanottamaan.
Myös lentokenttä on vaurioitunut maanjäristyksessä, mutta sotilashallinto sanoo pyrkivänsä korjaamaan sen toimintakuntoon mahdollisimman pian.
Kukaan ei tiedä, moniko on vielä loukussa talojen alla. Kaupunkiin pitäisi saada monenlaista apua mahdollisimman pian, Hsu toivoo.
– Tilanne oli jo paha sisällissodan takia, ja sitten tuli vielä maanjäristys, hän sanoo.
Maanjäristys iski Myanmariin neljän vuoden sotilasvallan ja sisällissodan jälkeen. Muun muassa YK:n alainen Maailman ruokaohjelma WFP sanoo, että Myanmar ei yksinkertaisesti kestä enää yhtä katastrofia lisää. Avustusjärjestö International Rescue Committee kuvaa terveydenhuoltojärjestelmää tuhoutuneeksi.
Sotilasjuntta on esittänyt vetoomuksen kansainvälisen avun saamiseksi. Useat maat ovat kertoneet lennättävänsä Myanmariin tänään avustustiimejä.
Avustusjärjestöt ovat kuitenkin olleet huolissaan siitä, päästääkö juntta avun kaikkialle. YK:n erityisraportoijan mukaan armeijan suhtautuminen aiempiin luonnononnettomuuksiin on osoittanut sen ”halukkuuden käyttää apua aseena”.
Yle seuraa maanjäristyksen jälkihoitoa tässä päivittyvässä artikkelissa.
Lähteet: Reuters, AP