sunnuntai, 22 syyskuun

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan kotihoitoa saavat iäkkäät jäävät herkästi ilman riittävää tukea ja palveluita. Se kasvattaa syrjäytymisriskiä.

Riittämättömät kotihoidon palvelut altistavat ikääntyneet syrjäytymiselle, havaittiin Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa.

Itä-Suomen yliopisto tutkii monitieteisessä tutkimuksessa ikääntyneiden kotihoitoa syrjäytymisen näkökulmasta.

Tutkimus koostuu kolmesta osatutkimuksesta, joista loput tehdään myöhemmin. Ensimmäisessä osatutkimuksessa selvitettiin, kuinka moni kotihoitoa saavista iäkkäistä on syrjäytynyt ja mitkä tekijät ovat yhteydessä syrjäytymiseen.

Tutkimuksen mukaan kotihoitoa saavat iäkkäät jäävät herkästi ilman riittävää tukea ja palveluita. Lisäksi he ovat vaarassa jäädä syrjään etenkin sosiaalisista suhteista ja kodin ulkopuolisesta elämästä.

Tulokset vahvistavat tutkijoiden mukaan huolta siitä, etteivät nykyiset kotihoidon palvelut riitä vastaamaan kotona asuvien iäkkäiden tuen tarpeisiin. Samalla ikääntyvien palveluihin kohdistuu säästötoimia useilla hyvinvointialueilla. Hanketta johtava Elisa Tiilikainen korostaa tiedotteessa, että lain mukaan kotihoitoon kuuluvat myös toimintakykyä ja vuorovaikutusta tukeva toiminta.

Tiilikaisen mukaan kotihoito on typistynyt päivittäisiin toimintoihin eikä tue kokonaisvaltaisesti ja yksilöllisesti ikäihmisen kotona asumista.

– Tämä heijastuu voimakkaasti myös työntekijöihin ja on heikentänyt resurssipulaa entisestään. Tilanne on kestämätön myös omaishoitajien ja läheisauttajien kannalta, Tiilikainen toteaa.

Tutkimusaineisto koostui 599 säännöllistä kotihoitoa ja 366 tukipalveluja saavan yli 65-vuotiaan asiakkaan kokemuksista. Vastaukset kerättiin kyselyllä Pohjois-Savosta ja Kainuusta vuonna 2022.

Joka viides kokee tuen olevan riittämätöntä

Lähes kolmannes tutkimukseen osallistuneista koki yksinäisyyttä melko usein tai jatkuvasti. Joka viides koki, ettei saa tarpeeksi tukea arkeen säännöllisestä kotihoidosta huolimatta. Neljännes kertoi, ettei saa riittävästi tukea kodin ulkopuolella liikkumiseen. Noin joka toisella oli talousvaikeuksia.

14 prosenttia tutkimukseen osallistuneista oli jäänyt syrjään useilla elämän osa-alueilla samanaikaisesti. Tutkijatohtori Hanna Ristolainen kertoo, että moninaisesti syrjäytyneiden joukkoon kuuluvat etenkin iäkkäät, joilla on paljon terveydellisiä pulmia ja jotka käyttävät eniten sosiaali- ja terveyspalveluita.

Tutkimustietoa voi hyödyntää kotihoidon käytäntöjen, lainsäädännön ja ikääntyneille suunnattujen palveluiden kehittämisessä. Tutkimusta on rahoittanut Suomen Akatemia.

Jaa.
Exit mobile version