perjantai, 25 lokakuun

New York Timesin mukaan Iran pyrkii välttämään sotaa. Lähteiden mukaan Iranin reaktio riippuu Israelin iskujen voimakkuudesta.

Iran on määrännyt armeijaansa valmistautumaan Israelin kostoiskuun ja sotaan, jota se pyrkii samalla välttämään, kertoo yhdysvaltalaislehti New York Times (NYT).

Lehden tällä viikolla haastattelemat iranilaiset virkamieslähteet kertovat, että Iranin korkein johtaja ajatollah Ali Khamenei on määrännyt maan armeijaa kokoamaan useita sotilaallisia suunnitelmia Isrealin hyökkäyksen varalle.

Maan asevoimat ovat olleet täydessä valmiustilassa jo useiden viikkojen ajan. Lisäksi Iran on vahvistanut ilmapuolustustaan sotilas- ja ydinkohteissa.

Iranin reaktio riippuu Israelin vastaiskusta

Lähteiden mukaan Iranin vastaiskun laajuus riippuu Israelin iskujen voimakkuudesta. Mikäli Israelin iskut kohdistuvat ainoastaan sotilaskohteisiin tai ohjus- ja droonivarastoihin, saattaa Iran olla iskemättä takaisin.

Jos Israelin tekemät iskut johtavat suureen uhrilukuun tai korkea-arvoisten virkamiesten salamurhiin, on Iran valmistautunut laajamittaiseen vastaiskuun. NYT:n haastattelemien lähteiden mukaan Iran on pohtinut peräti tuhannen ballistisen ohjuksen laukaisua, Iranin tukemien aseryhmien iskujen lisäämistä alueella sekä kansainvälisten energiatoimitusten ja merenkulun häiritsemistä.

Viime viikkoina Iran on pyrkinyt vahvistamaan suhteitaan alueen arabivaltioiden kanssa. Samalla se on varoittanut kyseisiä maita Israelin avustamisesta.

Tarkennettu uutista kello 4.44. Tarkennettu loppuun, että Iran on pyrkinyt vahvistamaan suhteitaan alueen arabivaltioiden kanssa. Uutisen muotoilusta saattoi saada virheellisesti kuvan, että Iran on arabivaltio.

Jaa.
Exit mobile version