keskiviikko, 27 marraskuun

Mahdolliset tullit voivat nostaa hintoja. Vaikutuksia suomalaisten työpaikkoihin on vielä vaikea arvioida.

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump osallistui America First Policy Instituten gaalaan Mar-a-Lagossa 14. marraskuuta. Kuva: Joe Raedle / AFP

Suomalaista kuluttajaa saattaa tällä hetkellä huolestuttaa, miten Yhdysvaltojen johtoon nousevan Donald Trumpin tullipuheet vaikuttavat meikäläiseen arkeen.

Trump kertoi eilen tiistaina sosiaalisessa mediassa, että hän aikoo ensi töikseen tammikuussa asettaa 25 prosentin tullin Meksikosta ja Kanadasta tuleville tuotteille. Kiinalaisille tuotteille tulisi kymmenen prosentin lisätulli 25 prosentin lisäksi.

Trump ei ottanut kantaa EU-alueeseen.

Ekonomisti Kaisa Kivipelto Danske Bankista kehottaa suomalaisia malttiin. Yöuniaan ei kannata vielä menettää Trumpin mahdollisten tullien takia. Vaikutuksia kuluttajallekin voi kuitenkin tulla.

1. Vaikutukset voivat näkyä työllisyydessä

Kivipelto arvelee, että suomalaisia kuluttajia mietityttää eniten se, minkälainen työllisyystilanne meillä on lähiaikoina. Kivipelto on Danske Bankissa yksityistalouden ekonomisti.

Tiistaina julkistettujen lukujen mukaan Suomen työttömyys on edelleen nousussa.

Yhdysvallat on Suomen tärkein vientimaa. Suurin vaikutus tulleilla olisikin yrityksiin, jotka vievät tuotteita Yhdysvaltoihin.

– Tässä vaiheessa on kuitenkin vaikea sanoa, miten tullit vaikuttaisivat suomalaisiin yrityksiin ja heidän kykyynsä työllistää, Kivipelto sanoo.

Suomi vie Yhdysvaltoihin muun muassa teollisuuden koneita ja laitteita, farmaseuttisia tuotteita ja lääkkeitä. Vaikutukset riippuvat tullien laajuudesta sekä siitä, missä varsinainen tuotanto tapahtuu.

Tullit voisivat vaikuttaa Suomeen myös välillisesti, jos ne iskevät Euroopan maihin, joihin Suomi vie teollisuuden välituotteita.

2. Vastatullit johtaisivat hintojen nousuun

Etenkin jos EU asettaa vastatulleja, hinnat voivat nousta eli inflaatiopaine kasvaa.

– Nimenomaan EU:n asettamat vastatullit johtaisivat hintojen nousuun. Pelkkien Yhdysvaltojen asettamien tullien vaikutus hintoihin Euroopassa ja Suomessa ei ole niin yksiselitteinen, Kivipelto arvioi.

Viime aikoina inflaatio on kuitenkin hidastunut. Hitaamman kasvun aikana monien tuotteiden hinnat ovat jopa laskeneet. Esimerkiksi energian hinta on alentunut.

– Euroopan keskuspankin koronlaskut näkyvät nyt kotitalouksien, varsinkin asuntovelallisten lompakossa. Se on akuutimpaa kuin Trumpin mahdolliset tullit EU-alueelle, Kivipelto sanoo.

On aikaista arvioida, miten tullit tulevat vaikuttamaan hintoihin, sillä painetta hintojen laskuun on esimerkiksi koronan aikaisten hintapiikkien jälkeen edelleen.

– Voi olla, että inflaation hidastuminen on sitten vain vähän maltillisempaa, jos jotain tulleja tulee, Kivipelto tuumii.

3. EKP:n korkopolitiikka on keinona reagoida

Kansainvälisessä kaupassa Trumpin tullien korotuksiin voidaan yrittää varautua. Yritykset voivat esimerkiksi ostaa etukäteen isoja määriä tuotteita, joiden hintojen arvellaan nousevan.

Yksittäisille kotitalouksille tällainen varautuminen on kuitenkin vaikeampaa.

– Iso yritys voi ostaa vaikkapa satatuhatta jääkaappia Kiinasta. Mutta yksittäinen kuluttaja ostaa jääkaapin kerran kymmenessä vuodessa, hän vertaa.

Yksittäisen suomalaisen on Kivipellon mukaan nyt tärkeintä rakentaa omaa talouttaan kestäväksi niin, että siinä myös puskuria pahemman päivän varalle.

– Joka tapauksessa Trumpin politiikan vaikutusten realisoitumiseen menee vielä aikaa.

Trump väittää, että tullien ansiosta yhdysvaltalaiset teollisuusyritykset toisivat tuotantoa takaisin kotimaahan.

Myös ulkomaiset yritykset avaisivat tehtaita Yhdysvaltoihin välttääkseen tullimaksut, Trump sanoo.

Saksan talousministeri Robert Habeck vaati EU:lta yhtenäisyyttä Donald Trumpin kerrottua uudelleen aikeistaan nostaa tulleja.
Jaa.
Exit mobile version