maanantai, 16 syyskuun

Lintuasiantuntijan mukaan alkusyksy on nuorten lintujen itsenäistymisen aikaa, mikä näkyy niiden toikkarointina luonnossa.

Mikkeliläinen Arja Grek istui perjantai-iltana keittiössä putsaamassa puolukoita, kun makuuhuoneen suunnalta kuului valtava pamaus. Grek pomppasi ylös ja lähti äänen suuntaan.

– Menin eteiseen katsomaan, mikä tipahti, mutta ei siellä ollut mitään. Makuuhuoneessa näin, että ikkuna oli ihan palasina, Grek kertoo.

Lasinsiruja näytti olevan valtavasti, joten Grekin ensimmäinen ajatus oli sulkea makuuhuoneen ovi, ettei koira kävelisi siruihin. Samalla aivoissa raksutti, mikä ihme ikkunan oli voinut rikkoa. Eihän kolmanteen kerrokseen saa heitettyäkään mitään.

Grek riensi parvekkeelle kurkistelemaan tilannetta ulkoa käsin. Samassa pihalla olevat naapurit huusivat hänelle, että nyt pitäisi tulla pian alas kameran kanssa.

– Kädet vapisivat ja olin pitkään ihan ihmeellisessä tilassa, kun säikähdin niin paljon. Pamaus oli jäätävä.

Pihalla makasi koppelo eli naaraspuolinen metso. Se oli lentänyt vauhdilla päin Grekin ikkunaa, taittanut niskansa ja kuollut.

Kaksikiloinen lintu voi lentää 60 km/h ikkunaa päin

Taloyhtiön huoltomies otti kuvia linnusta ja särkyneestä ikkunasta todisteeksi tapahtuneesta vakuutusyhtiölle. Ikkuna teipattiin, ettei siruja enää irtoilisi.

Sen jälkeen Grek huomasi, ettei lasia ollut lainkaan asunnossa sisällä, sillä sisin ikkunalasi säilyi ehjänä. Törmäyksen voimasta kertoo se, että kaksi lasia hajosi, ennen kuin linnun vauhti pysähtyi.

Birdlifen asiantuntija Heikki Helle ymmärtää hyvin, miten koppelon törmääminen Grekin ikkunaan on mahdollista.

Metsäkanalinnut lentävät metsässä puiden väleistä kapeistakin raoista. Ikkuna voi hyvin näyttää linnusta siltä, että se on puiden välissä oleva aukko.

– Huonostihan siinä käy. Kun kaksikiloinen lintu lentää 60 kilometrin tuntivauhtia ikkunaan, se kuolee ja ikkunalasi särkyy.

Sadat tuhannet linnut kuolevat törmäyksissä vuosittain

Juuri nyt on se vuodenaika, kun nuoria metsäkanalintuja toikkaroi ympäriinsä, sillä nuoret linnut itsenäistyvät syksyllä. Lintujen törmäyksiä ikkunoihin on vaikea estää, sillä ne pitäisi käytännössä peittää lähes kokonaan.

Kaikkiaan lintuja kuolee törmäyksissä satoja tuhansia vuosittain. Helteen mukaan ongelma on todellinen ja siihen on herätty.

– Lähivuosina markkinoille on todennäköisesti tulossa esimerkiksi uv-teippejä, jotka eivät näy ihmisille, mutta linnuille kyllä.

Grekin ikkunaan lentänyt lintu kannettiin metsän siimekseen. Naapurusto ei halunnut laittaa sitä roskiin.

– Antaa luonnon hoitaa. Olen tosi surullinen, että äärettömän kauniin linnun elämä päättyi minun ikkunaani, Grek sanoo.

Jaa.
Exit mobile version