torstai, 14 marraskuun

Kirkkonummelaisessa peruskoulussa barokkikonsertti peruuntui raamatullisen sanoituksen vuoksi. Tapaus on herättänyt pöyristelyä ja epätietoisuutta.

Opetushallituksen ohjeiden mukaan yksittäinen uskonnollinen elementti kuten yksi virsi ei vielä tee tilaisuudesta uskonnollista. Kuvituskuva paltamolaisen Kontiomäen koulun joulujuhlasta. Kuva: Siiri Pohjoinen / Yle

Uskonnollisia tilaisuuksia saa järjestää kouluissa, mutta tietyin ehdoin.

Viime päivinä julkista pöyristelyä on herättänyt tapaus, jossa kirkkonummelainen koulu perui barokkimusiikin konsertin vain kahta päivää ennen tilaisuutta. Koulun rehtori on perustellut perumista konsertin uskonnollisuuteen viittaavalla sisällöllä. Kyseessä oli klassinen Georg Friedrich Händelin Messias-oratorio.

Opettajien ammattijärjestö OAJ selventää tilaisuuksiin liittyviä perusohjeista Ylen haastattelussa.

Kuvassa Suomalainen barokkiorkesteri, jonka konsertti peruttiin uskonnollisuuteen viittaavan sisällön takia. Kuva on orkesterin promootiokuva. Kuva: Juuso Westerlund

Kouluille annetut ohjeet ovat lähtökohtaisesti yksinkertaiset, mutta niiden tulkinta käytännön elämässä voi aiheuttaa sotkuisia tilanteita. Päätöksiä tekevät rehtorit, opettajat ja kunnat.

– Uskonnolliset tilaisuudet pitää järjestää ikään kuin erillään muusta toiminnasta siten, että niille on myös vaihtoehtoista toimintaa tarjolla, johtaja Nina Lahtinen OAJ:sta sanoo.

Rajanaveto siitä, mikä on uskonnollista ohjelmaa ja mikä ei, voi olla monimutkaista.

Kirkkonummen kunnan opetusjohtaja Astrid Kauber kertoo tänään Helsingin Sanomissa, että koulu perui Messias-oratorion, koska ei ehtinyt enää tiedottaa vanhemmille sen uskontoon viittaavasta sisällöstä. Tieto raamatullisesta sanoituksesta oli tullut koululle viime tipassa Helsingin Sanomien mukaan. Ajanpuutteen vuoksi vaihtoehtoisen tilaisuuden järjestäminen ei olisi enää onnistunut, kertoo Kauber.

Koulutuspolitiikan johtaja Nina Lahtinen OAJ:sta vastasi Ylelle kuuteen kysymykseen siitä, mikä on sallittua ja mikä ei.

Johtaja Nina Lahtinen OAJ:sta ymmärtää, että koulujen uskonnolliset tapahtumat ovat monille herkkiä asioita. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

1. Saako peruskouluissa järjestää uskonnollisia tilaisuuksia?

Uskonnolliset tilaisuudet tulee järjestää erikseen muusta toiminnasta. On tärkeää kertoa oppilaille ja koteihin huoltajille etukäteen niin, että heille on selkeä käsitys tilaisuudesta. Heille kerrotaan myös, mikä on se vastaava vaihtoehtoinen tilaisuus, josta sitten oppilaat ja huoltajat valitsevat, että kumpaan oppilaat osallistuvat.

2. Onko barokkisäveltäjä Georg Friedrich Händelin Messias-oratorion esittäminen uskonnollinen tilaisuus?

Niin, siinä pitää miettiä, mikä sen tilaisuuden tavoite on. Liittyykö se uskonnonopetukseen vai onko se taide- ja musiikkihistoriaan perehdytystä vai mistä siinä on kysymys.

Sen pohjalta on arvioitava, onko se kaikille ok vai kokeeko joku oppilas tai huoltaja, että tämä ei sovi heille. Sen pohjalta tilaisuuden järjestäjät lähtevät miettimään, että pitääkö tarjota vaihtoehtoista toimintaa.

3. Järjestäisitkö itse Händelin Messias-oratorion esityksen koulussasi, jos olisit rehtori?

Sen saa järjestää, kunhan kertoo siitä ennakkoon. Tällaisessa täytyy kunnioittaa perheiden vakaumuksia ja näkemyksiä. Jos joku ilmoittaa, ettei voi osallistua vakaumuksen vuoksi, ratkaisu täytyy pyrkiä löytämään yhteistyössä. Tarvittaessa se on jokin vaihtoehtoinen toiminta.

Ratkaisuja tehdään paikallisesti, sillä eri puolilla Suomea asiat nähdään vähän eri tavalla. On erilaisia uskonnollisia näkemyksiä ja suuntauksia sekä jossain toisaalla on vapaampaa. Ratkaisut ovat aina tilannekohtaisia.

4. Voiko itsenäisyys- tai joulujuhlassa olla uskonnollista sisältöä?

Opetushallituksen ohjeissa tuodaan esille se, että jos meidän perinteisiin tradiotionaalisiin juhliin sisältyy jokin yksittäinen uskonnollinen elementti, niin sitä varten ei tarvitse järjestää korvaavaa toimintaa. Tilaisuus ei ole yksittäisen virren tai muun sellaisen takia uskonnollinen.

Jos joku kokee tällaisen osuuden sopimattomaksi, tilaisuudesta voi poistua huomiota herättämättä uskonnollisen osuuden ajaksi.

5. Millaista uskonnollista ohjelmaa voi olla joulujuhlassa?

Kyllä esimerkiksi ”Enkeli taivaan” voi laulaa.

6. Mikä on tärkein neuvosi kouluille?

Ennakollinen, selkeä viestintä on oleellista. Tärkeintä on tietää, mikä tilaisuus on kysymyksessä. Mikä sen tavoite on ja miksi se järjestetään. Jos siinä on jotain uskonnolliseen viittaavaa, niin siitä on oppilaille ja huoltajille annettava ennalta selkeästi tieto. Jos heiltä tulee viestiä, että meidän perhe vaatisi tähän vaihtoehtoista toimintaa, niin sitten sellaista lähdetään tekemään – paitsi perinteisiin juhliin.

Jaa.
Exit mobile version