torstai, 10 lokakuun

Tutkimuksen mukaan äidin liikunnan yhteys lapsen pienempään astmariskiin oli riippumaton muista äidin terveyteen liittyvistä tekijöistä.

Äidin raskaudenaikainen liikunta voi suojata lasta astmalta. Itä-Suomen yliopiston, Kuopion yliopistollisen sairaalan ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimus osoittaa, että jos äiti harrastaa aktiivista liikuntaa vähintään kolme kertaa viikossa raskauden aikana, lapsen riski sairastua astmaan voi lähes puolittua.

Tutkimuksessa seurattiin lähes tuhatta äiti-lapsiparia seitsemän vuoden ajan.

Tutkimuksen mukaan äidin liikunnan yhteys lapsen pienempään astmariskiin oli riippumaton muista äidin terveyteen, elintapoihin ja ympäristöön liittyvistä tekijöistä.

Vaikka äidin raskaudenaikainen liikunta vaikuttaa sikiön aktiivisuuteen ja hengitysliikkeisiin, jotka tukevat keuhkojen kehittymistä, tarkat mekanismit ovat vielä epäselviä.

Tutkimusta johtanut dosentti Pirkka Kirjavainen korostaa, että äidin kohtalaisen raskaudenaikaisen liikunnan merkitys lapsen astmariskin vähentämisessä on huomattava ja se voi olla yhtä tehokas kuin vanhempien tupakoinnin lopettaminen.

Maailman terveysjärjestö suosittelee raskaana oleville naisille noin 2,5 tuntia kohtalaisen rasittavaa liikuntaa viikossa.

Jaa.
Exit mobile version