perjantai, 1 marraskuun

Keskusrikospoliisin tutkinta thaipoimijoiden ihmiskaupasta on ollut Suomen rikoshistorian mittapuulla ennätyksellisen laaja. Tutkintaa on tehty sekä Suomessa että Thaimaassa.

Onko suomalaisia mustikoita ja hilloja poimittu liki orjatyövoimalla vai ei? Tätä kysymystä aletaan pohtia tänään maanantaina Lapin käräjäoikeudessa.

Syytettynä käräjillä on yksi Suomen suurimmista marja-alan yrityksistä Polarica Marjahankinta Oy, yrityksen entinen toimitusjohtaja Jukka Kristo ja hänen thaimaalainen liikekumppaninsa Kalyakorn Phongpit.

Marjayritystä, Kristoa ja Phongpitia syytetään yhteensä 77 törkeästä ihmiskaupasta. Syytteiden mukaan he ovat saattaneet thaimaalaisia marjanpoimijoita luonnonmarjojen keräämistä sisältävään pakkotyöhön ja muihin ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin vuonna 2022 eri puolilla Suomea. Syytetyt ovat kiistäneet syyllisyytensä.

Thaimaalaisia marjanpoimijoita on käytetty Suomessa luonnonmarjojen poimintaan jo vuosia. Kertomukset thaipoimijoiden riistosta ja epäinhimillisistä työoloista ovat nousseet julkisuuteen aika ajoin, mutta rikossyytteitä ihmiskaupasta ei ole aiemmin nostettu. Nyt oikeudessa esillä olevat rikokset ajoittuvat vuoteen 2022, jolloin thaipoimijoita saapui Suomeen ennätysmäärä, noin 4000.

Myös keskusrikospoliisin tutkinta thaipoimijoihin kohdistuvasta ihmiskaupasta on ollut Suomen rikoshistorian mittapuulla ennätyksellisen laaja. Tutkintaa on tehty sekä Suomessa että Thaimaassa.

Myös kaksi muuta marjajättiä epäiltynä

Polarica ei ole ainoa marjajätti, jonka epäillään syyllistyneen thaipoimijoiden riistoon.

Käräjillä ihmiskaupasta on ollut myös toisen suuren marjayrityksen Kiantaman toimitusjohtaja Vernu Vasunta. Oikeudenkäynti Kiantaman ja Vasunnan osalta alkoi valmisteluistunnolla Lapin käräjäoikeudessa toukokuussa, mutta jutun varsinainen käsittely ei ole vielä alkanut.

Jutussa syytettynä oli myös sama thaimaalainen liikekumppani kuin Polarican tapauksessa eli Kalyakorn Phongpit. Vasunnalle ja Phongpitille vaaditaan oikeudessa vankeutta 62 ihmiskaupasta.

Ihmiskaupasta epäiltynä on myös kolmannen marjayrityksen, Arctic Internationalin, toimitusjohtaja Janne Naapanki, jonka osalta poliisitutkinta on vielä kesken.

Thaipoimijoiden ihmiskauppaan liittyvässä rikosvyyhdissä on nostettu syytteitä myös lahjonnasta.

Elo-syyskuussa Helsingin käräjäoikeudessa alkavassa oikeudenkäynnissä syytettynä on kaikkiaan kolme henkilöä: Polarican entistä toimitusjohtajaa Jukka Kristoa syytetään törkeästä lahjuksen antamisesta ja hallitusneuvos Olli Soraista törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Viranomaiset tiesivät ongelmista

Hallitusneuvos Sorainen liittyy ihmiskauppavyyhteen, koska hän on ollut jo vuosia keskeisessä asemassa luonnonmarjojen poimintaan liittyvän lainsäädännön valmistelussa ja lupien myöntämisessä. Hänen on paljastettu tienneen thaipoimijoiden esille tuomista epäkohdista liittyen marjajätti Kiantamaan ja Polaricaan jo alkuvuonna 2020.

Suomen viranomaiset eivät kuitenkaan puuttuneet yritysten toimintaan, eikä niiden mahdollisuutta ottaa vastaan thaipoimijoita evätty.

Syytettynä samassa lahjusjutussa on myös Polarican nykyinen toimitusjohtaja Mari Onkamo, jota syytetään avunannosta törkeässä lahjuksen antamisessa. Syyttäjät vaativat myös yhteisösakkoa Polarica Marjahankinta Oy:lle, jonka hyväksi lahjus on annettu.

Myös Thaimaassa kahta entistä ministeriä ja kahta korkea-arvoista työministeriön virkamiestä epäillään korruptiosta liittyen samoihin ihmiskauppaepäilyihin.

Ilmi tulleet epäkohdat thaipoimijoiden kohtelussa ovat johtaneet siihen, ettei Thaimaa ole tällä marjakaudella antanut laisinkaan maastapoistumislupaa poimijoille, jotka olisivat olleet tulossa Suomeen. Hyväksyttyjä oleskelulupia Suomeen olisi ollut yhteensä 900 poimijalla.

Jaa.
Exit mobile version