Ulkoministeriön työntekijä oli satiirisessa mielessä julkaissut valtioneuvoston kanslian sisäisessä viestintäkanavassa kuvia ministerien rasismiin vihjailevista teksteistä ja kuvista.
Ulkoministeriön työntekijän sananvapautta rajoitettiin viime kesänä hallituksen rasismikriisin yhteydessä, toteaa oikeuskansleri Tuomas Pöysti Ylen saamien asiakirjojen johtopäätöksissä.
Työntekijä arvosteli valtioneuvoston kansliaa (VNK) siitä, että häntä kehotettiin poistamaan tekemänsä julkaisut valtioneuvoston intranetistä eli sisäisestä viestintäkanavasta.
Työntekijä oli julkaissut silloisen elinkeinoministeri Vilhelm Junnilan (ps.) luottamusäänestyksen jälkeen kuvia Junnilan julkisista Facebook-päivityksistä, joissa Junnila oli jakanut Ku Klux Klan -lumiukkoa muistuttavan kuvan, hakaristikuvion sisältävän kuvan ja ”kaasuttaa pitäis” -kommentin. Lisäksi työntekijä oli jakanut sisäministeri Mari Rantasen (ps.) sinisilmäisyyttä koskevan kommentin. Saatetekstinä näille kuville oli työntekijän satiiriset kommentit.
Kuvien julkaisujen jälkeen valtioneuvoston sisäisen viestinnän yksikön uutispäällikkö soitti työntekijälle ja pyysi poistamaan kuvat. Työntekijä kuitenkin kieltäytyi poistamasta kuvia ja kertoi vedonneensa sananvapauteensa ja siihen, että ministerien tulee olla ”rehellisiksi ja taitavaksi luettuja” sekä virkahenkilöiden velvollisuuteen puolustaa tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.
Vastauksensa jälkeen työntekijä sanoi uutispäällikön äänensävyn muuttuneen painostavammaksi ja hän oli vaatinut kantelijaa poistamaan kuvat. VNK:n selvityksen mukaan uutispäällikkö ei vaatinut taikka käskenyt työntekijää poistamaan julkaisua.
Työntekijä sanoi kysyneensä, tuleeko hänelle jotain seuraamuksia, jos hän ei poista kuvia. Uutispäällikkö oli sanonut, että ”voi tulla”. Työntekijä oli kokenut tämän uhkailuna ja hän oli poistanut kuvat puhelun jälkeen.
VNK:n mukaan uutispäällikkö ei ottanut kantaa siihen, tulisiko työntekijälle seuraamuksia. Tapauksen jälkeen VNK kertoo tarkentaneensa ohjeistusta intranetin sisältölinjauksista.
Oikeuskanslerin arvio
Pöysti toteaa arviossaan, että ”sananvapauden rajoittaminen pelkästään sillä perusteella, että joku sisältö on poliittisesti herkkä, monitulkintainen tai ikävä, ei ole sananvapauden rajoittamisedellytysten mukaista”.
Pöysti katsoo, että työntekijän julkaisema sisältö liittyi ”poliittiseen keskusteluun ja yleisesti tärkeään aiheeseen”, joten julkaisuja koski korotettu sananvapauden suoja.
Arvion mukaan työntekijän ”julkaisut sisälsivät kuvia ja tekstejä, jotka vihjailevat rasismiin ja ihmisryhmiä loukkaaviin ideologioihin”.