maanantai, 23 syyskuun

Yle uutisoi sunnuntaina, että uusi raiskauslaki on vaikeuttanut raiskaustutkintoja. Oikeusministeriö aikoo selvittää, miten laki toimii.

Oikeusministeri Leena Meri (ps.) ei ole halukas tekemään muutoksia puolitoista vuotta voimassa olleeseen raiskauslakiin ainakaan tässä vaiheessa. Meri haluaa pidempään katsoa, miten laki toimii käytännössä.

Yle uutisoi sunnuntaina, että poliisi ja syyttäjä ovat tuskailleet uuden lain kanssa koko sen ajan, minkä laki on ollut voimassa.

Aiemmin raiskaukseen syyllistyi, jos pakotti toisen henkilön väkivaltaa tai sen uhkaa käyttämällä sukupuoliyhteyteen.

Uuden lain mukaan raiskaukseen syyllistyy myös silloin, jos toinen osapuoli ei ole antanut suostumustaan sukupuoliyhteyteen.

Suostumuksen osoittaminen rikosprosessissa jäkikäteen on äärimmäisen hankalaa.

– Varmasti jokainen ymmärtää, että se on aika haasteellista. Useimmiten näissä tilanteissa paikalla ovat olleet vain asianosaiset, tutkinnanjohtaja Jutta Antikainen totesi Ylen sunnuntaina julkaisemassa jutussa.

– Lakipykälässä edellytetään, että henkilö on eleillä tai sanoilla ilmaissut vapaaehtoisuutensa. Tämä ei ole monessakaan tilanteessa kovin selkeää, sanoi erikoissyyttäjä Nina Huttunen.

Huttusen mukaan uusi raiskauslaki ei ole kovin onnistunut.

Miten suostumus annetaan? Poliisi ja syyttäjä kertovat videolla

Ei vielä riittävästi tietoa laista

Raiskauslaki säädettiin kansalaisaloitteen pohjalta edellisen hallituksen aikana.

Nykyinen oikeusministeri Meri toimi tuolloin eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtajana.

Useat lakivaliokunnan kuulemat asiantuntijat kannattivat lakimuutosta mutta myös varoittivat, että se tulee lisäämään raiskaustutkinnoissa näyttöongelmia.

– Laista käytiin laajasti keskustelua lakivaliokunnassa, Meri sanoo Ylelle sähköpostilla lähettämässään vastauksessa.

Oikeusministeri Meri katsoo, ettei hänellä ole tällä hetkellä riittävästi tietoa reilut puolitoista vuotta voimassa olleen lain toimivuudesta.

– Minulla ei ole tarkkoja tietoja siitä, minkälaisia käytännön haasteita viranomaisilla on mahdollisesti ollut uuden lain vuoksi ja kuinka paljon uutta lakia on ehditty soveltaa, Meri toteaa.

Oikeusministeriö aikoo Meren mukaan seurata, miten raiskauslaki toimii.

– Annamme selvityksen viimeistään viiden vuoden kuluttua lain voimaantulosta, Meri toteaa.

Jaa.
Exit mobile version