perjantai, 28 kesäkuun

Kalastaminen ongella ja pilkillä on pääsääntöisesti sallittua Uudenmaan vesialueilla. Kesäinen kalastusharrastus voi tuoda arkeen ulkoilua ja lähiruokaa.

– Melkein itkin, kun jouduin koskettamaan matoa ensimmäistä kertaa!

Tokiosta kotoisin oleva Midori Yokoo on aloittanut kalastusharrastuksen poikansa kanssa vastikään. Tänään he ovat kalastamassa Helsingin Vanhankaupunginlahdella.

– Tämä on lapsiystävällinen ja turvallinen paikka, mutta olemme kokeilleet myös Kulosaaressa.

Yokoot ovat saaneet kalastuksen aloittamiseen apua paikallisilta. Esimerkiksi madon laittaminen koukkuun tuotti aluksi hankaluuksia.

– Koska olen kotoisin Tokion kaltaisesta betonikaupungista, en tietenkään ikinä ennen ollut nähnyt matoa. Se oli uusi asia minulle, Yokoo sanoo.

Päivällinen itse pyydetystä kalasta on eettistä

Midori Yokoo kertoo, että viime aikoina kalaonnea on riittänyt. Vanhankaupunginlahdelta Yokoot ovat pyytäneet ahventa, kuhaa, siikaa, silakkaa, lahnaa ja särkeä. Eilen he saivat ison ahvenen.

Saadessaan riittävän ison saaliin Yokoot valmistavat siitä itselleen aterian.

– Olen oppinut poistamaan sisälmykset. Yleensä paistan kalan.

Yokoon poika on kalastamisen myötä alkanut tarkastella ruokaa eettisemmin.

– Poika opetteli pyydystämään ja tappamaan saaliin. Aluksi hän sääli kalaa niin paljon, että halusi syödä sen ruotoineen. Mitään ei saanut jättää.

Kalastaa voi vapaasti, kunhan luvat ovat kunnossa

Ongella ja pilkillä kalastaminen on sallittua Uudellamaalla poislukien Vantaajoen kosket.

Viehekalastus yhdellä vieheellä sen sijaan vaatii valtion kalastonhoitomaksun 18–69-vuotiailta, ja useammalla vieheellä kalastettaessa myös Helsingin kaupungin kalastusluvan. Helsingissä viehekalastuslupa tarvitaan myös Vantaanjoen koskelle sekä Vanhankaupunginkoskelle ja -suvannolle.

Kalatalousneuvoja Sari Snellman muistuttaa, että Helsingin ja Espoon kalatalousalueella on voimassa viehekalastuskielto 15. kesäkuuta asti kuhakannan voimistamiseksi. Kieltoa valvotaan Helsingin ja Espoon alueilla säännöllisesti. Lupa-asiat kannattaa tarkistaa Helsingin kaupungin sivuilta ennen kalastamisen aloittamista.

Lahden toisella puolen Marika ja Jani Ratilainen virittelevät onkiaan aamupäivän pyyntivalmiuteen.

– Nyt pitkästä aikaa innosti, että tulee tehtyä jotain muutakin kuin oltua kotona, Marika Ratilainen kertoo.

Helsinkiläiset Ratilaiset eivät kalasta päivällispöytää varten, vaan päästävät kalat menemään. He käyvät kalassa satunnaisesti.

– Ei ole mitään tietoa siitä, milloin kala täällä syö parhaiten. Tänne on kiva vain tulla katsomaan, jos tulisi jotain.

Jaa.
Exit mobile version