keskiviikko, 22 toukokuun

Parissa vuodessa toistakymmentä Virossa asunutta venäläistä on menettänyt oleskelulupansa Kremlin propagandan levittämisen takia.

TALLINNA Viron suojelupoliisi kapo on tiukentanut selvästi suhtautumistaan Venäjä-mieliseen aktivismiin.

Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen yksitoista Virossa asunutta venäläistä on menettänyt oleskelulupansa. Osa heistä on karkotettu itärajan yli, osa ehti poistua maasta ennen virallista karkotusta.

Viron suojelupoliisi pitää karkotettuja turvallisuusuhkana, joka liittyy Venäjän Viron vastaisiin hybriditoimiin.

– Yhdistävä tekijä on ollut hyvin aktiivinen osallistuminen Venäjän vaikuttamiseen. Esimerkiksi vihamielisten historianarratiivien levittäminen tai Venäjän aggressiivisen ulkopolitiikan tukeminen, kapon osastopäällikkö Harrys Puusepp kertoo.

Ilman oleskelulupaa jääneet ja karkotetut ovat olleet kapon mukaan järjestämässä erilaisia Venäjä-mielisiä tapahtumia ja houkutelleet järjestäjiksi myös muita.

– Kun näemme omassa maassamme samanlaista toimintaa, joka edelsi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, on selvää että velvollisuutemme on puuttua siihen, Puusepp sanoo.

Viron suojelupoliisin vuosikirjoissa on varoitettu jo pitkään, että Venäjä pyrkii aiheuttamaan virolaisessa yhteiskunnassa jännitteitä ja hajaannusta. Maassa asuu neuvostokauden jäljiltä yli 300 000 venäjänkielistä. Heistä noin 80 000 on Venäjän kansalaisia ja 60 000 on ilman minkään maan kansalaisuutta.

Venäläisen voitonpäivän juhlinnasta neuvostoaikaisissa univormuissa tai Neuvostoliiton ja Venäjän lippujen heiluttelusta virolaiskaupunkien kaduilla saattoi ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan joutua suojelupoliisin huomion kohteeksi, muttei sentään karkotetuksi.

Hyökkäyssodan alkamisen jälkeen linja muuttui. Muun muassa hyökkäyssotaa tukeva symboliikka eli venäläisliput, mustaoranssit yrjönnauhat ja hyökkäyssodan kannattajien käyttämät Z-kirjaimet kiellettiin.

Poliisin tiukka linja on näkynyt viime vuosina myös julkisissa tapahtumissa. Venäjää tai hyökkäyssotaa puoltavia mielenilmauksia ei sallita.

– Aiemmin yritimme hillitä tilannetta vähemmän järeillä toimilla. Uhka-arvion muuttuessa mekin muutuimme päättäväisemmiksi, Harrys Puusepp toteaa.

Viron suojelupoliisi on myös tiedottanut karkotuksista näyttävästi muun muassa sometileillään. Karkotettujen joukossa on sekä Venäjän kansalaisia että kansalaisuudettomia venäläisiä.

Kritisoitu meppi ryhtyi puolustamaan karkotettua

Harrys Puusepp myöntää, että karkotukset ovat olleet lähinnä arviointipäätöksiä. Oleskelulupansa menettäneiden ei siis ole todettu syyllistyneen varsinaiseen rikokseen eikä heitä ole tuomittu oikeudessa.

– Meidän tehtävämme on ennakoida ja estää. Näiden henkilöiden kohdalla olemme arvioineet, että tällainen askel on tarpeellinen ja oikeusistuimet ovat olleet kanssamme samaa mieltä, Puusepp sanoo.

Oikeusvaltiossa päätöksistä saa valittaa, mutta tähän mennessä kaikki loppuun käsitellyt valitukset on hylätty.

Eniten huomiota saaneen tapauksen oikeuskäsittely on kuitenkin vielä kesken. Kyseessä on 64-vuotias Zoja Paljamar, jonka oleskeluluvan Viron poliisi- ja rajavirasto perui suojelupoliisin arvion perusteella vuoden 2023 kesäkuussa.

Kansalaisuudeton Paljamar itse oli silloin Venäjällä, joten oleskeluluvan peruminen esti hänen paluunsa Viroon. Lisäksi hän sai kymmenen vuoden maahantulokiellon Schengen-alueelle.

Paljamarin puolesta nousi taistelemaan itsekin venäläistaustainen virolaismeppi Jana Toom. Toomin mukaan kansalaisuudettoman henkilön karkotus on laitonta, ja Paljamar on hänen mukaansa kroonisesti sairas nainen.

Viime kesänä Toom vieraili Venäjällä ja tapasi Zoja Paljamarin. Lisäksi hän on maksanut tämän oikeudenkäyntikuluja.

Jana Toomin toiminta on herättänyt arvostelua virolaispoliitikkojen keskuudessa. Arvostelijoiden joukossa on ollut muun muassa sisäministeri Lauri Läänemets.

Jaa.
Exit mobile version