Myrskyävässä maailmantilanteessa ydinvoimalat ovat yksi haavoittuvimmista kohteista. Olkiluodossa on harjoiteltu tällä viikolla yllättäviä, mutta realistia uhkia varten.
Raskaisiin suojavarusteisiin pukeutuneet poliisit lähestyvät muodostelmassa Olkiluodon ydinvoimalaitoksen ovea.
Yksi heistä tempaisee oven auki ja muu joukkue rynnii sisälle taltuttamaan sisällä piilevää vaaraa.
Kohtaus voisi olla suoraan jostain dekkarista, mutta tässä tapauksessa se on viranomaisten kynästä. Olkiluodon ydinvoimaloiden turvallisuutta ulkoisia uhkia vastaan on testattu tällä viikolla ennakkoon tehdyn suunnitelman mukaan.
– Meillä oli poliisin valmistelema tietty skenaario, jonka mukaan toimittiin. Tosi raflaavia ja todenmukaisia tilanteita on tietysti tarpeenkin harjoitella, kertoo Olkiluodon turvallisuusharjoituksen johtaja ylikomisario Joni Saarimäki.
Omanlainen taiteenlajinsa
Ydinenergialaki vaatii, että viranomaisten ja muiden toimijoiden yhteisiä harjoituksia järjestetään säännöllisin väliajoin.
Harjoituksen suunnittelijoilta vaaditaan myös mielikuvitusta, sillä harjoitusten täytyy kuvastaa mahdollisia todellisia uhkatilanteita laidasta laitaan.
– Se on omanlaistansa taidetta sekin. Meillä kyllä on tässä kokenutta porukkaa käsikirjoituksiin. Sanotaanko näin, että tämä porukka on lukenut remeksensä. Ei jää siitä kiinni, etteikö mielikuvitus riittäisi, Saarimäki naurahtaa.
Lounais-Suomen poliisilaitoksen lisäksi harjoitukseen osallistuivat tällä viikolla muun muassa Teollisuuden Voima, Rajavartiolaitos, Helsingin poliisilaitos, Satakunnan hyvinvointialue ja Säteilyturvakeskus.
– Suurinta antia oli se, mitä tietysti aina tällaisilta isoilta yhteisharjoituksilta haetaan, että saatiin testata eri tahojen yhteistyön toimivuus uhkatilanteessa.
Ulkopuolisilla ei ollut asiaa harjoitusalueelle, mutta Yle sai käyttöönsä Teollisuuden Voima Oyj:n kuvaamaa, viranomaisten hyväksymää materiaalia.
Vielä yksi juttu
Tehokkain harjoitus on sellainen, joka tulee osallistujille täytenä yllätyksenä. Joni Saarimäen mukaan Olkiluodon turvallisuusharjoitus sisälsi yllätyksiä alusta loppuun asti.
– Siellä on aina joku ”vielä yksi juttu” odottamassa, jos osallistujat jo luulevatkin, että tämä oli nyt tässä.
Saarimäki ei avaa mitään harjoituksen tarkkoja yksityiskohtia, koska ydinturvallisuus otetaan äärettömän vakavasti.
Vaara voi tulla joko maalta mereltä tai ilmasta. Joni Saarimäen mukaan harjoitukset ovat realistisia tilanteita, eivät siis mitään ufohyökkäyksiä.
– Vaikka en voi paljoa paljastaa, niin sanottakoon nyt, että kyllä tavan kansalainen saa ihan turvallisin mielin olla.