maanantai, 20 toukokuun

Hidas jäähtyminen, polttoaineessa olleet irto-osat ja useat muut seikat ovat viivästyttäneet OL3-reaktorin huoltoa tuplasti suunnitellusta. Sähköstä ei kuitenkaan pitäisi tulla pulaa.

Yrjö Hjelt,

Tapio Termonen

Olkiluodon ydinvoimaloiden pitkittyneet ja päällekkäin menevät huoltoseisokit ovat viime päivinä herättäneet kysymyksen sähkön riittävyydestä.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin voimajärjestelmän käytön johtaja Tuomas Rauhala rauhoittelee sähkön saatavuudesta huolestuneita suomalaisia.

– Vaikka Olkiluoto 2 ja 3 ovat poissa käytöstä, sähköä kyllä riittää olettaen, että mitään isompia vikaantumisia muihin suuriin kotimaisiin tuotantolaitoksiin tai sähkönsiirtoyhteyksiin ei tule.

Liki kolmasosa Suomen sähköstä tulee Olkiluodon ydinvoimalan kolmesta yksiköstä Eurajoelta. Kakkos- ja kolmosyksiköt ovat juuri nyt seisahduksissa huoltotöiden vuoksi, ja ykkösyksikön huoltotyöt alkavat sunnuntaina.

Vaikka Teollisuuden Voima on ilmoittanut saavansa Olkiluodon 2- ja 3-reaktorien huollot valmiiksi ennen kuin OL1:n huoltotyöt alkavat, osa kansalaisista on huolissaan. Aikataulut ovat ennenkin pettäneet.

Entä jos käykin niin, että 2:n ja 3:n huollot venyvät ja kaikki kolme reaktoria ovat kiinni yhtäaikaa. Loppuuko Suomesta sähkö?

– Toki se tiukentaisi tilannetta ja pitäisi entistä tarkemmin katsoa, mikä on sähkön saatavuus naapurimaissa, mikä on muiden kotimaisten tuotantolaitosten käyttötilanne ja miten tuuli- ja aurinkovoima sähköä tuottavat, Tuomas Rauhala pohtii.

Rauhalan mukaan sähköä on kuitenkin juuri nyt varsin hyvin saatavilla.

– Tällä hetkellä tuulivoimaa on hyvin käytössä, aurinkovoima tukee tilannetta, ja kun ollaan pitkällä keväässä sähkön käyttö on maltillista ja sähköä on saatavilla hyvin naapurimaista.

Tuomas Rauhalan mielestä kevät onkin ydinvoimaloiden huoltotöille otollisin aika. Sähkön kulutus on vähäistä ja ajankohdalla on muitakin etuja.

– Kevätaika näille huoltokeskeytyksille on hyvä, sillä kevättulvat ovat parhaimmillaan. Käytännössä tulva-aikaan vesivoima voi tuottaa täydellä teholla energiaa.

Aikataulu petti yli kuukauden

Teollisuuden Voima on ilmoittanut saavansa omistamansa Olkiluodon kakkosyksikön huoltotyöt valmiiksi torstaina 9. toukokuuta. Kolmosyksikön ensihuollon pitäisi valmistua seuraavana päivänä, perjantaina 10. toukokuuta.

Kummankin reaktorin huoltotyöt ovat myöhässä, OL3 myöhästyy alkuperäisestä aikataulusta jopa viisi viikkoa.

Pääinsinööri Teemu Leppänen sanoo, että tekniset ongelmat yllättivät.

– Ensimmäiseksi huomattiin, että laitos on iso ja sen jäähtyminen kesti odotettua kauemmin. Miehet odottivat, että pääsevät töihin, se kesti todella kauan.

Irto-osaepäily polttoaineessa ja muita ongelmia tuli eteen huoltotöiden edetessä.

– Yksittäisiä pieniä asioita ratkottiin yksitellen. Kun yksi tökkää, niin muut odottavat, ei siinä pystytä hyppäämään yli vaiheitten. Tämä aiheutti aikataulun venymisen.

Tämänhetkisen aikataulun mukaan kolmosreaktorin ensihuollon pitäisi siis valmistua perjantaina. Pääinsinööri Teemu Leppänen oli vielä alkuviikosta toiveikas.

– Pyrimme pysymään siinä aikataulussa, mutta kaikki tietävät, että ylösajo on se vaativin vaihe laitoksen käynnistyksessä. Toivotaan, ettei tule uusia ongelmia enää, että päästäisiin verkkoon.

Huollot suunnitellaan vuosia etukäteen

Teollisuuden Voiman viestintäpäällikkö Johanna Aho sanoo, että mikäli Olkiluoto 2:n ja 3:n huollot venyvät, joudutaan Olkiluoto 1:n huollon aloittamista harkitsemaan uudelleen.

– Siihen liittyy ihan oma, erillinen päätöksentekonsa, ja joudutaan pohtimaan hyvin tarkkaan riskit ja haitat ja hyödyt tämmöisessä tilanteessa.

Aho sanoo, että tarkkaan aikataulutetun huollon aloituksen siirto olisi joka tapauksessa hankala asia.

– Huollot suunnitellaan jopa vuosia etukäteen ja polttoaine mitoitetaan tietylle käyttöjaksolle. Nämä ovat tekijöitä, jotka pitää ottaa huomioon.

Jaa.
Exit mobile version