– Totta kai olisin tehnyt toisin, jos olisin voinut, nyt kun näen, minkälainen lopputulos oli.
Lappilaisen ihmiskaupasta syytetyn marjayrittäjän lainaamat viulut toivat Soraiselle yhden vuoden ehdollisen vankeusrangaistuksen.
Sorainen oli varma, että hänen omat syytteensä kaatuvat käräjäoikeudessa, mutta toisin kävi.
Hänen mielestään saatu tuomio on väitettyyn rikokseen nähden suuri.
– Tiedän sen itsekin, että huonoa harkintaa olen käyttänyt, vaikkakaan en halua myöntää, että olen rikoksiin syyllistynyt.
Sorainen ei ole vastannut median kysymyksiin kahteen vuoteen. Tässä jutussa hän kertoo viulusta ja siitä, millaiseksi hän kuvitteli roolinsa marja-alan oikeusjutuissa.
TEM:ssä työskennellyt Sorainen on ollut näkyvä toimija marja-alan yritysten kannalta. Sorainen oli muun muassa keskeisessä asemassa ulkomaalaisten marjanpoimijoiden asemaan vaikuttavan marjalain valmistelussa.
Olli ja Ana Soraisen kodissa on useita viuluja ja muita soittimia.
Sitä yhtä viulua ei kuitenkaan löydy. Sitä, jonka marjayrittäjä Jukka Kristo osti ja luovutti Soraisen perheen käyttöön.
Viuluja oli kaikkiaan kaksi. Ensimmäinen viulu meni Soraisen pyynnöstä vaihtoon, se vaihtui viululiikkeessä arvokkaampaan. Liikkeen 4 000 euron hyvityksen jälkeen Sorainen maksoi toisesta viulusta 2 400 euroa ja Kristo 2 500 euroa. Soraisen mukaan kyseessä oli viulun lainaaminen.
– Minä en omista tätä puheena olevaa viulua. Missä viulu tällä hetkellä on, sen tietää omistaja. Kaikki soittimet täällä kotona ovat omia.
Tapahtumaketju alkoi vuonna 2019, kun Sorainen kysyi Jukka Kriston yrityksen Polarican sponsorointimahdollisuutta lahjakkaan läheisensä soittoharrastukseen.
Haastattelussa Sorainen kertoo tuntevansa Kriston työn kautta. Kadulla hän voisi tervehtiä ja vaihtaa muutaman sanan, muttei enempää.
”Jukka, kiitos eilisistä iltapuheista, oli tosi virkistävää miettiä asioita kanssasi pienessä rose-viinissä. Ja rommissa”, kirjoitti Sorainen.
Tällaisena ihmisenä Sorainen itseänsä kuvailee:
Kaksi poliisia ilmestyi ovelle
Lokakuun 26. päivänä 2022 Olli Sorainen avasi oven kahdelle poliisille. Hän oli osannut odottaa heitä, mutta luuli olevansa toisessa roolissa.
– Olin tietoinen ihmiskauppatutkinnoista ja arvelin, että minua tullaan kuulemaan esitutkinnoissa asiantuntijana tai jopa todistajana. Yllätyksekseni roolini olikin epäilty.
Poliisit veivät Soraisen eristykseen. Siitä alkoi hänen omien sanojensa mukaan noin kahden vuoden löysässä hirressä roikkuminen.
– Se loi jatkuvan epävarmuuden tilan, ei voinut mitään pysyvää suunnitella eikä ajatella. Ja sama varmasti koski myös läheisiä ja perheenjäseniä.
Myöhemmin poliisi teki Soraisen taloon kotietsinnän. Hän kertoo sen olleen traumaattinen kokemus – muisteleminen saa entisen virkamiehen hetkeksi herkistymään. Sorainen sanoo ihmetelleensä, mitä poliisien koirat etsivät hänen kodistaan, myös vene ja halkoliiteri tutkittiin.
– Valkeni, että he etsivät rahaa ja arvoesineitä.
Sorainen ei koe olevansa ainoa väärin tehnyt
Sorainen uskoo, että jos suomalaiset virkamiehet otetaan suurennuslasin alle, niin hän ei ole ainoa väärin tehnyt.
– Jos tarkkaan ruvetaan kampaamaan virkamieskuntaa, niin sieltä löytyisi aika monta samanlaista.
Olli Soraisen mukaan Suomessa esiintyy korruptiota:
TEM:n henkilöstö- ja hallintojohtaja Heidi Nummela pitää Olli Soraisen oikeudenkäyntiä ikävänä prosessina, joka on laajuudessaan harvinainen.
– Ei missään nimessä ole tyypillistä. Virkamieskulttuuri on hyvin säntillistä, ja tämä on valitettava poikkeus siitä linjasta.
Nummelan mukaan virkamiesmenettelyissä on aina parantamisen varaa ja niissä on syytä olla huolellinen.
Jotta jatkossa näin ei tapahtuisi, ovat virkamiehen oma arvomaailma ja etiikka, korruption vastainen yhteiskunnan kulttuuri ja asioihin puuttuminen hänen mielestään ratkaisevia.
– Puuttumattomuuden kulttuurihan on tällaisen toiminnan mahdollistava tekijä.
Hän toivoo viranomaisten saavan herätteen korruption vastaisen työn tärkeydestä.
– Meillä kaikilla on varaa parantaa prosessejamme ja ajatteluamme, jotta tällaisilta vältyttäisiin. Tämä on ollut ainutlaatuinen, ja toivon, että myös sellaiseksi jää.
Olli Sorainen ihmettelee, miksi tapausta on puitu niin paljon julkisuudessa.
– Se on ehkä synnyttänyt jännää pohdintaa siitä, että minkälaisiin ihmiskaupparikoksiin Sorainen sitten onkaan syyllistynyt.
Vaikka Sorainen on ollut paljon otsikoissa, hän ei ole ollut itse äänessä, koska ei ole halunnut kommentoida kesken kaiken.
Hän on kokenut epämiellyttävänä sen, miten toimittajat ovat yrittäneet lähestyä häntä ja läheisiään:
Olli Sorainen aikoo valittaa tuomiosta hovioikeuteen, tuomio ei ole vielä lainvoimainen.
– Rikokseen en ole syyllistynyt, käräjäoikeuden päätös oli siis väärä, Sorainen kertoo perjantaina Ylelle viestillä.
Vaimo Ana Sorainen epäilee, että puolison työura oli tässä.
Pitkään luonnonmarja-asioiden kanssa tekemisissä ollut Olli Sorainen miettii hetken, että onko hänen soveliasta vastata kysymykseen marja-alan tulevaisuudesta.
Hänen mielestään luonnonmarjat ja jokaisenoikeus tekevät alasta merkittävän Suomessa, ja näiden yhdistelmällä voisi kehittää alasta vielä merkittävämmän elinkeinon.
– Mutta miten, niin se jääköön viisaampien pohdittavaksi.