Kanta-Hämeen hyvinvointialue tehostaa säästösyistä myös hankintojen tarvearviointia.
Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Häme tehostaa käyttötalouden tasapainottamista jäädyttämällä uudet rekrytoinnit. Samalla Oma Häme tehostaa säästösyistä hankintojen tarvearviointia.
Molemmat toimenpiteet astuvat voimaan välittömästi 12. syyskuuta ja ovat voimassa vuoden 2024 loppuun asti. Päätöksellä odotetaan saavutettavan 1,5 miljoonan euron säästöt.
Tiedotteen mukaan loppuvuonna toteutetaan vain välttämättömät ja kokonaistaloudellisesti järkevät rekrytoinnit.
– Käynnissä olevat rekrytointiprosessit saatetaan pääsääntöisesti loppuun, mutta niiden jatkaminen edellyttää rekrytointien välttämättömyyden arviointia, täsmentää hyvinvointialuejohtaja Olli Naukkarinen.
Tarvittavat uudet rekrytoinnit, jotka koskevat välittömästi potilaiden tai asiakkaiden terveyttä, henkeä ja hoidon tai palvelun toteuttamista, hyväksytään loppuvuoden aikana toimialajohtajan päätöksellä. Sama koskee kokonaistaloudellisesti välttämättömiksi arvioituja rekrytointeja.
Tavoitteena vähentää alijäämän kasvua vielä loppuvuoden aikana
Hyvinvointialueen tiedotteen mukaan päätöksen taustalla on taloudellinen tilanne, jossa tilinpäätösennusteen mukaan alijäämä on kasvanut huolestuttavasti.
Ennusteen mukaan alijäämä on 81,7 miljoonaa euroa, mikä on 16,4 miljoonaa euroa enemmän kuin talousarviossa ennakoitiin. Näiden toimenpiteiden avulla Oma Häme pyrkii vähentämään alijäämän kasvua vielä loppuvuoden aikana.
– Taloustilanteemme suunnan kääntäminen vaatii lisätoimenpiteitä loppuvuoden aikana. Aiemmin vahvistettuja talouden tasapainottamisohjelmien tehostamistoimia jatketaan ja tiivistetään kaikilla toimialoilla.
Aluehallitus käsittelee ohjelmien toteumia ja esityksiä lisätoimenpiteiksi syyskuussa. Lisäksi hyvinvointialueella kiinnitetään huomiota muiden kuin välttämättömien hankintojen karsimiseen.
– Henkilöstökulut ovat suurin menoerä, ja haluamme tässä tilanteessa rekrytoida erityisen vastuullisesti. Rekrytointiin kohdistetut toimenpiteet eivät vaaranna palveluitamme, Naukkarinen muistuttaa.