keskiviikko, 27 marraskuun

Oulun Tuirassa osa potilaista on päässyt samalle tutulle lääkärille noin kahden vuoden ajan. Kokemukset omalääkärimallista ovat hyviä.

Oululainen Riitta Leinonen odottaa hyvillä mielin pääsyä lääkärin luokse Oulun Tuiran hyvinvointikeskuksessa. Vastassa on omalääkäri, joka on jo tullut tutuksi ja jonka hän tietää ottavan huolet vakavasti. Hätäilläkään ei tarvitse, sillä vastaanottoaika on tunnin mittainen.

– Tämä on ihan huippua. Minun ei tarvitse aloittaa alusta ja kertoa koko sukupuuta, hän kehuu järjestelyä.

Oulun Tuirassa omalääkärimalli otettin käyttöön ensimmäisenä Suomessa noin kaksi vuotta sitten – ensin pilottina, mutta nyt pysyvänä käytäntönä. Omalääkärille on mahdollista päästä, kun kyse on kiireettömästä hoidosta. Vaihtuva lääkäri hoitaa pienet ja yksinkertaiset vaivat.

Hallitus havittelee omalääkärimallia myös muualle Suomeen, jopa jo tällä hallituskaudella eli kevääseen 2027 mennessä.

Teuvo Kähkönen astuu lääkärin huoneesta takaisin odotusaulaan, kun takana on noin tunnin mittainen käynti lääkärin luona.

– Tapaaminen oli perusteellinen, ehkä perusteellisin lääkärin kanssa ikinä. Totta kai siitä on hyötyä molemmin puolin, kun minä tunnen hänet ja hän minut jo muutaman vuoden ajalta. Hänen tietonsa minusta ovat varmasti ajan tasalla, Kähkönen tuumaa.

Hänen mielestään potilas ymmärtää lääkärin ratkaisut aiempaa paremmin, kun hän pääsee tapaamaan aina samaa lääkäriä. Näin on esimerkiksi silloin, kun lääkäri muuttaa potilaan lääkitystä.

Luottamus paranee

Myös lääkäri kiittelee omalääkärimallia. Tuiran hyvinvointikeskuksen apulaisylilääkärin Janne Mäkelän mukaan potilastyö on helpottunut, kun potilas oppiii tuntemaan lääkärin ja luottamaan häneen.

Hän sanoo, että lääkärinkin työ on muuttunut selvästi aiempaa mielekkäämmäksi, kun jokaisen potilaan kanssa ei tarvitse aloittaa sairauskertomusta aina alusta.

Tuirassa potilaan vastaanottoajan pituus riippuu potilaan taustoista ja sairauksista. Pidempi aika varataan potilaalle, jota lääkäri ei ole aiemmin tavannut tai jolla on monia sairauksia.

– Hoidon jatkuvuuden hyödyt tulevat myös siitä, että pitkässä juoksussa monisairaidenkin vastaanottoajat lyhenevät, Mäkelä kertoo.

Jaa.
Exit mobile version