Hyvinvointialuejohtaja Sally Leskisen mukaan Etelä-Karjalaan tarvittaisiin 70 lääkäriä lisää, jos kaikille alueen asukkaille halutaan niin kutsuttu omalääkäri.
Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.) kertoi tiistaina, että omalääkärimalli tulee käyttöön jo tämän hallituskauden aikana.
Lääkärien määrää ei pitäisi säätää lailla tai asetuksella, sanoo Ylen aamussa keskiviikkona vieraillut Etelä-Karjalan hyvinvointialuejohtaja Sally Leskinen.
Hän muistuttaa hoitajamitoituksesta, joka ei toimi esimerkiksi iäkkäiden ympärivuorokautisessa hoidossa.
– Se meni pieleen sen takia, että hoitajia ei riitä, Leskinen sanoo.
Etelä-Karjalassa ympärivuorokautisissa asumisyksiköissä on Leskisen mukaan ollut runsaasti tyhjiä paikkoja sen takia, että hoitajia ei ole ollut riittävästi.
Terveydenhuollon professori: Eriarvoinen tilanne on tabu
Myöskään omalääkäreitä ei riitä kaikille – ei ainakaan ilman, että nykyinen työterveys- ja Kela-korvausjärjestelmä puretaan, Leskinen sanoo.
Leskinen huomauttaa, että Kela-korvaukset ohjaavat lääkäreitä työskentelemään ”ihan toisaalla” kuin julkisessa terveydenhuollossa. Kela-korvausta maksetaan yksityisten lääkäripalvelujen käyttäjille.
Leskisen mukaan Etelä-Karjalassa ei riitä lääkäreitä edes työterveyshuoltoon, ja omalääkärimalli vaatisi 70 lääkäriä lisää Leskisen johtamalle hyvinvointialueelle.
Leskinen katsoo, että lailla tai asetuksella pitäisi määritellä terveydenhuollon tavoite, ei lääkärien määrää. Helsingin yliopiston terveydenhuollon professori Kristiina Patja on samaa mieltä.
– Tässähän on tabu, että emme halua puhua siitä eriarvoisesta tilanteesta, joka meillä on.
Patja pitää tärkeänä huolehtia työssäkäyvän väestön terveydestä, mutta hänen mukaansa koko järjestelmää ei ohjaa kukaan. Professori kaipaisi väestötavoitetta ja hallintoa, jotka ohjaisivat julkisesti ja yksityisesti tuotettua terveydenhuoltoa samoilla säännöillä.
Valtiovarainministeriön osastopäällikkö Ville-Veikko Ahonen suhtautuu avoimesti rahoitusmallin ja työterveyden roolin arvioimiseen, mutta puolustaa omalääkärimallia.
– Nyt on olennaista, että otetaan askeleita siihen, että nykytilaa parannetaan. Siihen tämä omalääkärimalli on oikein hyvä. Se varmasti tukee tiettyjä hyvinvointialueita siinä, että voidaan saada tiettyjä hyviä käytänteitä leviämään.
Ministeri ei aio pakottaa lääkäreitä omalääkäreiksi
Terveyskeskuslääkäreiden virkoihin ei aina tahdo riittää hakijoita.
Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juusolta kysyttiin Ykkösaamussa keskiviikkona, aiotaanko lääkäreitä pakottaa omalääkäreiksi.
– Lääkäreitä ei aiota pakottaa. Tarkoituksena on luoda järjestelmä, jossa on sellaiset kannusteet, että lääkärit haluavat omalääkäriksi. Tämä on tavoite.
Juuso ei kuitenkaan kertonut, mitä nämä kannusteet voisivat käytännössä olla.
Hän sanoo haluavansa antaa koottavalle asiantuntijaryhmälle vapaat kädet tehdä ehdotuksia toimista, joilla alueita tuetaan omalääkärimallin etenemisessä.