sunnuntai, 22 syyskuun

Väestönsuojan hätäpoistumistie on tarkoitettu tilanteeseen, jossa talo romahtaa ja tukkii muut poistumistiet.

Tänään selvisi, mikä on Helsingissä kaivuutöiden yhteydessä löytynyt tunnistamaton rakennelma. Mysteerimötikäksi kutsuttu betonirakenne on viereisen Elannon talon väestönsuojan hätäpoistumisreitti.

Betonisen rakennelman sisään pääsee talon kellarista matalaa käytävää pitkin. Rakennelman kyljessä on metallinen luukku, joka on maan alla kahden metrin syvyydessä. Lisäksi sen päällä on vielä kadun asvaltti.

Väestönsuojan hätäpoistumistie on tarkoitettu tilanteeseen, jossa talo romahtaa suojan päälle ja tukkii poistumistiet.

Herää aiheellinen kysymys, miten maan alle haudattua hätäpoistumistietä voi käyttää.

Helsingin pelastuslaitoksen väestönsuojelusuunnittelija Jari Markkasen mukaan on yleistä, että väestönsuojien hätäpoistumistiet pitää kaivaa esiin.

Markkanen kertoo esimerkin Helsingin Kalliosta, jossa pidettiin väestönsuojan käyttöönottokoe. Talon väestönsuojan hätäpoistumistie oli sisäpihan nurmikon alla. Talon asukkaat kaivoivat sen esiin puolentoista metrin syvyydestä.

Jos viranomaisilta tulee tosipaikan tullen määräys ottaa Suomen väestönsuojat käyttöön, silloin niiden kaikkien hätäpoistumistiet kaivetaan esiin.

– Joissain tapauksissa hätäpoistumistie voi olla asvaltoidun parkkipaikan alla. Sitten tarvitaan rautakankea tai kaivuri, Markkanen kuvaa väestönsuojien käyttöönottoa.

Kerrostalon väestönsuojan hätäpoistumistie pyritään sijoittamaan riittävän kauas talosta, ettei talo sortuessaan tuki sitä. Väestönsuojelusuunnittelija Markkasen mukaan sortumaetäisyydeksi lasketaan yksi kolmasosa talon korkeudesta.

Kun väestönsuojat määrätään otettavaksi käyttöön, niiden pitää olla lain mukaan käytettävissä 72 tunnin sisällä. Normaalioloissa taloyhtiöiden suojissa on esimerkiksi varastoituna asukkaiden tavaroita. Hätäpoistumistiet valmistellaan käyttökuntoon, kun suojat määrätään tyhjennettäväksi ja käyttöönotettavaksi.

Hätäpoistumistien sijainti on kirjattu pelastussuunnitelmaan. Se on pakollinen asuinrakennuksissa, joissa on vähintään kolme asuinhuoneistoa.

Hätäpoistumistien sijainti löytyy pelastussuunnitelmasta, jos se on hyvin laadittu. Tieto hätäuloskäynnin sijainnista löytyy myös suojan rakennuspiirustuksesta, jonka saa tarvittaessa rakennusvalvonnasta.

Pelastuslaitokset tekevät tarkastuksia väestönsuojiin ja varmistavat, että ne ovat tarvittaessa valmiina käyttöönottoon.

Toimittaja Aliisa Ristmeri kävi Hakaniemessä katsomassa, miltä mysteerimötikkä näyttää.

Jaa.
Exit mobile version