Rokotekattavuus tuhkarokon suhteen on Suomessa hyvä, mutta siihen ei kannata tuudittautua. Rokotemyönteisyys on HUSin apulaislääkärin mukaan koko väestön etu.
Tuhkarokko on poikkeuksellisen tarttuva tauti, siksi varotoimetkin ovat kattavat.
Tuhkarokkotartuntaan riittää samassa tilassa oleskelu vielä kaksi tuntia sen jälkeen, kun tautiin sairastunut on poistunut tilasta, sillä virus tarttuu ilmateitse.
Suomessa tuhkarokkoa vastaan suojaava MPR-rokotesarja kuuluu rokotusohjelmaan. Rokotteen ensimmäinen annos annetaan 12–18 kuukauden ikäisille ja toinen kuuden vuoden iässä.
MPR-rokotteen ansiosta tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkotapaukset ovat hävinneet Suomesta lähes kokonaan.
Yhdistelmärokote tuli käyttöön vuonna 1982. Sitä ennen vuodesta 1975 alkaen käytössä oli yksittäisesti tuhkarokkoa vastaan oleva rokote.
Ennen vuotta 1965 syntyneistä moni on sairastanut taudin, mikä antaa elinikäisen suojan.
Tämän vuoksi vuosina 1965–1975 syntyneillä suoja voi olla puutteellinen.
– Tämän ikäryhmän on hyvä tarkistaa, onko saanut kaksi rokotetta tuhkarokkoa vastaan, ellei ole tautia sairastanut, apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen HUS-yhtymästä muistuttaa.
Varsinkin nyt 50-vuotiailla naisilla voi olla puutteita rokotteista, sillä monet miehet ovat saaneet armeijassa täydennystä rokotesuojaan.
Tiedot voi tarkistaa terveydenhuollosta
Rokotustiedot kirjataan neuvolasta saatuun rokotuskorttiin, mutta lapsena saatu pahvinen kortti on saattanut vuosikymmenten aikana rispaantua tai kadota.
Ruotsalaisen mukaan rokotustiedot pitäisi löytää myös sen kunnan neuvolasta tai kouluterveydenhuollosta, missä on lapsena asunut.
Uusimmat rokotustiedot näkyvät Omakanta-palvelusta. Myös omilta vanhemmilta voi tarkistaa tiedot lapsena saaduista rokotteista.
– Sitä voi olla haastavaa jälkikäteen selvittää, mutta Suomessa terveys- ja rokostustiedot on kirjattu terveydenhuollon sairaskertomusjärjestelmiin.
Jos tietoja omista rokotuksista ei löydy, voi Ruotsalaisen mukaan huoletta hakea tuhkarokkoa suojaavan MPR-rokotuksen.
– Jos ei tiedä, onko saanut yhtään rokotetta, yhden tai kaksi rokotetta, aina voi ottaa ylimääräisen, jos ei ole tuhkarokko- tai MPR-rokotteelle vasta-aiheita. Suosittelemme ja kehotamme, että jokainen huolehtisi rokotuksensa kuntoon, jos varmaa tietoa ei ole.
MPR-rokotteet saa ilmaiseksi terveydenhuollosta osana kansallista rokotusohjelmaa.
Rokotekattavuus on nyt hyvä, muttei saa huonontua
Suomessa rokotekattavuus tuhkarokon suhteen on hyvä, joskaan ei Euroopan paras.
– Vuoden 2022 Euroopan tautikeskuksen tilastoissa oli vain neljä EU-maata, joissa saadun kahden rokotteen rokotuskattavuus tuhkarokkoa vastaan oli yli 95 prosenttia, Ruotsalainen kertoo.
Suomi ei kuulunut näiden maiden joukkoon. Rokotekattavuuden ollessa alle 95 prosentin tuhkarokkoepidemian riski kasvaa.
Vaikka kaksi MPR-rokotetta antaa hyvän suojan tautia vastaan, voi tuhkarokon silti saada hyvin läheisessä, pitkäaikaisessa ja voimakkaassa altistuskontaktissa.
Rokotetun henkilön sairastuminen on kuitenkin harvinaista ja oireet olisivat lievät.
– Myös muiden tartuttaminen on äärettömän epätodennäköistä kahden tuhkarokkorokotteen läpi, Ruotsalainen kertoo.
Suomessa liki 95 prosenttia vuonna 2021 syntyneistä lapsista sai ensimmäisen MPR-rokotteen. Toisen annokset on saanut 91 prosenttia vuonna 2016 syntyneistä. Tähän ei kuitenkaan kannata tuudittautua.
– Meillä on ihan hyvä tilanne, mutta se ei saa huonontua. Ja tietysti toisen rokotteen kattavuuden osalta sen pitäisi parantua. Rokotemyöntyvyys tähän kansallisen rokotusohjelman MPR-rokotteeseen olisi tärkeää ylläpitää korkeana eli yli 95 prosenttia, koska siten saadaan laumasuojaa väestössä tuhkarokon leviämistä vastaan ja estetään tautiepidemiat. Se on koko väestön, se on lasten, se on aikuisten etu, Ruotsalainen muistuttaa.
Videolla pohjalaiset kertoivat maaliskuussa 2024 millaiset muistot ja oireet lapsena sairastettu tuhkarokko on jättänyt.