Ylen Ykkösaamussa haastateltu eläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto näkee, että Suomessa talouskasvu edellyttää kipeästi uusia investointeja ja kasvavia yrityksiä.
Valtiovarainministeriön talousennusteessa ennustettiin vielä kesällä talouskasvua, mutta toisin kävi. Eläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto näkee, että viime aikojen heikko talouskasvu on seurausta pohjoiseurooppalaisesta ja globaalista teollisuustaantumasta.
– Olennaisin pettymys hallituskauden aikana on ollut se, että talouskasvu on ollut oleellisesti oletettua heikompaa. Pohjoiseurooppalainen ja globaali teollisuustaantuma on iskenyt Suomeen ja sen lisäksi sote on ollut pettymys tavoiteasetelmaan nähden, Murto sanoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina.
Valtiovarainministeriön tuoreimman tällä viikolla julkaistun talousarvion mukaan Suomelle ennustetaan talouskasvua ensi vuodelle muun muassa korkojen laskun ja kuluttajien ostovoiman seurauksena.
Samaan aikaan valtion velkaantuminen jatkaa kuitenkin kasvuaan ja ensi vuonna valtio ottaa hallituksen budjettiesityksen mukaan uutta velkaa 11,5 miljardia euroa. Siitä huolimatta siis, että Suomen taloudessa on vihdosta viimein näkyvissä valoa tunnelin päässä, julkinen talous pysyy myös ensi vuonna alijäämäisenä ja valtio jatkaa velkaantumista.
Vaikka työllisyys on ensi vuonna ennusteen mukaan kohetumassa, on työttömyysaste vielä toistaiseksi nousussa. Myös työn tuottavuus on laahannut jo pitkään.
– Me ollaan saatu hyvää uutta liiketoimintaa, tutkimusta ja investointeja aikaiseksi, mutta aivan liian vähän. Tämän asian kanssa me on taisteltu jo melkein 20 vuotta, Murto sanoi.
Uuden työryhmän avulla talouskasvua
Risto Murto vetää pääministeri Petteri Orpon (kok.) koolle kutsumaa työryhmää, jonka tarkoitus on valmistella kasvutoimia hallituksen ensi kevään puoliväliriihtä varten. Orpon koolle kutsumassa työryhmässä pohditaan sitä, miten suomalaiset yritykset pystyvät kasvamaan ja investoimaan.
Murto näkee, että Suomen talouskasvu vaatii kipeästi uusia investointeja ja suuryrityksiä. Toistaiseksi monet potentiaaliset kasvuyritykset ovat kadonneet Suomesta ulkomaille.
– Suomessa on hyvä ja suhteellisen helppo kasvattaa start up -yrityksiä ja saada rahoitusta silloin, kun lähdetään liikkeelle. Tilanne vakiintuneissa yrityksissä on varsin hyvä. Jos taas pitäisi tehdä tyhjästä 500 miljoonan tai yhden miljardin investoinnit, niin sen rahan löytäminen Suomesta on todella vaikeaa. Se on kärjistäen tarkoittanut uuden teknologian puolella sitä, että jos yritys kasvaa, niin se myydään ulkomaille.
Monet suomalaiset suuryritykset ovat valtioriippuvaisia ja esimerkiksi osassa isoista teollisista yrityksistä suurimpana omistajana on valtio. Murron mukaan Suomessa voitaisiin ottaa naapurimaasta Ruotsista mallia, jossa monet suuryritykset ovat yksityisomisteisia.
– Voi kysyä, onko valtio paras omistaja, kun puhutaan globaalista vaikeasta bisneksestä.
Murto näkee, että yhtenä keinona Suomen houkuttelevuuden ja kilpailukyvyn lisäämiseen investointien kannalta olisi puolestaan muun muassa sääntöjen ja luvituksien uudelleen tarkastelu.
– Halvinta olisi tehdä Suomesta sääntöjen, luvituksien ja tämän tyyppisten asioiden kautta hyvä maa investoida.