torstai, 14 marraskuun

Keskustelu uskonnollisista tapahtumista kouluissa on Opetushallituksen seurannassa, mutta toistaiseksi ohjeiden päivittämiseen ei nähdä tarvetta.

Opetushallituksen opetusneuvoksen mukaan kirkkonummelaisen koulun peruma barokkimusiikin konsertti ei ollut uskonnollinen tilaisuus. Opetussuunnitelman perusteet pitävät sisällään myös kulttuuriperintöön tutustumista, eli opetukseen voi sisältyä erilaisia konsertteja, teatteriesityksiä ja esimerkiksi näyttelyitä.

– Opetushallituksen näkemyksen mukaan sen perusteella, mitä julkisuudesta olemme saaneet tietoa tästä kyseisestä konsertista, niin kyseessä ei ole uskonnollinen tilaisuus, kertoo opetusneuvos Outi Raunio-Hannula.

Kirkkonummelainen koulu perui barokkimusiikin konsertin vain kahta päivää ennen tilaisuutta. Kyseessä oli klassinen Georg Friedrich Händelin Messias-oratorio.

Kirkkonummen kunnan opetusjohtaja Astrid Kauber kertoi Helsingin Sanomissa, että koulu perui Messias-oratorion, koska ei ehtinyt enää tiedottaa vanhemmille sen uskontoon viittaavasta sisällöstä.

Ohjeet ajan tasalla

Opetushallituksessa keskustelua uskonnosta ja musiikkitapahtumien järjestämisestä kouluissa on seurattu, ja asiantuntijat ja johtoryhmä olivat koolla maanantai-aamuna. Tarvetta ohjeistuksen tarkentamiseen tai päivittämiseen ei nähdä.

Opetushallitus seuraa keskustelun lisäksi myös laillisuusvalvojien ja oikeusasteiden ratkaisuja asioissa.

– Jokainen opetuksen ja koulutuksen järjestäjä toki itsenäisesti päättää järjestämistään tilaisuuksista, mutta on ihan mahdollista järjestää barokkikonsertti osana opetussuunnitelman mukaista opetusta. On hyvä, että näistä asioista, myös uskonnonvapauteen liittyvistä asioista keskustellaan.

Raunio-Hannulan mukaan tilaisuus on uskonnollinen silloin, jos se sisältää jumalanpalveluksen tai muun uskonnollisen toimituksen.

– Siinä on uskonnollista julistusta tai jotain muuta sellaista toimintaa, jolla pyritään sitouttamaan uskonnolliseen toimintaan. Tällainen tilaisuus pitää järjestää erillään opetuksesta.

Uskonnolliseen tapahtumaan osallistumisen tulee olla vapaaehtoista ja sille tulee järjestää vaihtoehtoinen tilaisuus.

– Koska erilaisilla uskontoperinteillä on ollut vaikutusta esimerkiksi kulttuureihin ja yhteiskuntiin, niin uskontoja ja niiden vaikutuksia käsitellään myös opetussuunnitelman mukaisessa opetuksessa eri oppiaineissa.

Näiden aiheiden käsittely ei siis ole kiellettyä, mutta jos toiminta on uskonnollisesti sitouttavaa, niin silloin kyse on uskonnollisesta tilaisuudesta.

Ohjeet antavat harkintavaraa

Opetushallituksen perus- ja esiopetusta koskevien ohjeiden mukaan vaihtoehtoisen toiminnan tulee olla luonteeltaan ja tavoitteiltaan mahdollisimman samankaltaista kuin siinä tilaisuudessa, jonka tilalla muuta toimintaa järjestetään.

Ohjeissa kerrotaan, että tilaisuuksien sisällöstä tiedotettaessa riittää yleinen luonnehdinta siitä, mikä tilaisuus on kyseessä ja missä se järjestetään. Tilaisuuden tarkkaa sisältöä ei tarvitse avata ohjelmatasolla, mutta esimerkiksi mahdolliset yhteistyötahot on hyvä mainita.

Koulun on myös huolehdittava siitä, että tieto koulun uskonnollisista tilaisuuksista ja vaihtoehtoisesta toiminnasta saavuttaa huoltajat ja oppilaat riittävän ajoissa.

Onko sinulla juttuvinkki Ylen uutisiin?

Uskonnoton huoltaja: millaisia kokemuksia sinulla on koulujen tapahtumista? Voit olla luottamuksella yhteydessä. Voit lähestyä meitä myös sähköpostilla: eevi.kinnunen@yle.fi. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.

Muokattu 11.11.2024 kello 15.51: Poistettu kohta, jossa kerrottiin koulun yhteisiä juhlia koskevasta ohjeistuksesta.

Jaa.
Exit mobile version