sunnuntai, 19 toukokuun

Suomen Olympiakomitean myöntämän laatutunnuksen myötä opiskelevien urheilijoiden arki on toimivampaa tulevaisuudessa myös Lapin yliopistossa. Urheilun ja opiskelun yhdistämistä tuetaan.

Lapin yliopiston ohella laatutunnuksen saivat Jyväskylän yliopisto sekä Vaasan ammattikorkeakoulu. Palkitsemisperustelujen mukaan nämä kolme korkeakoulua ovat tehneet jo pitkään tiivistä yhteistyötä omien alueidensa urheiluakatemioiden kanssa.

– Lapin yliopisto tukee huippu-urheilevien opiskelijoiden kaksoisuraa mahdollistamalla yliopisto-opiskelun ja urheilun yhdistämisen. Kyse on opiskelun laadukkaasta tukemisesta varsin hektisessä urheilijan arjessa, kertoo tiedotteessa Lapin yliopiston rehtori Antti Syväjärvi.

– Huippu-urheilijamyönteisen korkeakoulun tunnustus avaa uusia mahdollisuuksia urheilijoiden tukemiseen arjessa ja korostaa yhteistyön merkitystä korkeakoulun ja urheiluakatemian välillä. Tämä on tärkeä askel kohti kokonaisvaltaista urheilijoiden tukemista, toteaa olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Matti Heikkinen.

Lapissa saadusta tunnustuksesta ollaan ylpeitä, ja se nähdään merkittävänä asiana tulevaisuutta ajatellen.

– Erityisesti talvilajit ovat isosti meidän vastuulla ja tällä laatutunnuksella on ratkaiseva merkitys niiden urheilijoiden mahdollisuuksiin yhdistää opiskelu ja urheilu tavoitteellisesti Lapissa. Olemme auditoinnin pohjalta tunnistaneet kehittämiskohteet, joita pystymme nyt viemään systemaattisesti eteenpäin yhdessä yliopiston kanssa, Lapin urheiluakatemian urheiluakatemiapäällikkö Reijo Jylhä kertoo.

Jylhän mukaan Lapin yliopistossa on tällä hetkellä parikymmentä sellaista opiskelijaa, jotka täyttävät laatutunnuksen kriteerit

Laatumallissa kuusi arvioitavaa kokonaisuutta

Huippu-urheilijamyönteisten korkeakoulujen arviointi pohjautuu laatumalliin, joka koostuu kuudesta arviointialueesta ja 23 laatutekijästä. Nämä tekijät liittyvät muun muassa henkilökohtaiseen opintojen ohjaukseen, joustaviin opintojärjestelyihin, urheilun kautta hankitun osaamisen tunnistamiseen ja urheiluakatemian kanssa tehtävään yhteistyöhön. Yksi keskeisistä tavoitteista on myös sujuvoittaa urheilijoiden siirtymää korkeakouluopiskelijaksi toisen asteen opintojen jälkeen.

Lapin yliopiston, Jyväskylän yliopiston ja Vaasan ammattikorkeakoulun auditoinnit toteutettiin syksyn 2023 aikana ja viralliset tunnustukset myönnettiin maanantaina Helsingissä.

Jaa.
Exit mobile version