perjantai, 18 lokakuun

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas korottaa vuokriaan keskimäärin 3,8 prosenttia. Korkeimmillaan korotus voi olla jopa kuusi prosenttia.

Opiskelijoiden kukkaronnyörit ovat entistä tiukemmalla ensi vuonna.

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas on ilmoittanut korottavansa vuokriaan aiempaa enemmän vuoden 2025 alussa.

Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhion mukaan opiskelija-asuntosäätiö toimii omakustannusperiaatteella. Jos kulurakenne muuttuu, niin vastaavasti vuokrat nousevat.

Viime vuosina korotukset ovat olleet keskimäärin 1–3 prosenttia.

Nyt Hoas on ilmoittanut keskimääräisen korotuksen olevan ensi vuonna 3,8 prosenttia ja korkeimmillaan 6 prosenttia.

– Kiinteistöjen ylläpidon kustannukset ovat nousseet viimeisen kolmen vuoden aikana noin 16 prosenttia. Lisäksi arvonlisäveron korotuksella on keskeinen vaikutus vuokrien korotustarpeisiin, Tarhio sanoo.

Tämän lisäksi opiskelijabudjettia kurittavat hallituksen kaavailemat muutokset.

Hallitus on siirtämässä opiskelijat yleisen asumistuen piiristä opintotuen asumislisälle ensi vuoden elokuusta lähtien.

Lakiesityksen mukaan jatkossa pääkaupunkiseudulla yksin asuva opiskelija voisi saada asumislisää enintään 80 prosenttia 370 eurosta eli 296 euroa.

Aiempaan verrattuna tuen määrä laskisi pääkaupunkiseudulla yksin asuvalla opiskelijalla enintään 98 euroa.

Remontoiduissa kohteissa suurimmat korotukset

Hoasin toimitusjohtajan mukaan vuokrien korotuspaineet ovat jatkuvia.

Tarhio antaa esimerkiksi kaukolämpökustannukset, jotka ovat nouseet viimeisen parinkymmenen vuoden aikana jatkuvasti. Myös sähkön siirtomaksut ovat nouseet.

Hänen mukaansa keskimääräinen vuokrankorotus on onnistuttu pitämään alle neljässä prosentissa tekemällä kulukarsintaa.

– Olemme joutuneet pohtimaan, miten korjauksia kohdennetaan ja miten varautua perusparannuksiin, sekä voidaanko joitain toimia siirtää.

Ensi vuonna suurimmat, kuuden prosentin vuokrankorotukset kohdistuvatkin Hoasin kohteisiin, joihin on tehty mittavia remontteja.

Opiskelijat ovat toistaiseksi pitäneet kiinni yksiöistään

Yle uutisoi torstaina, kuinka tukien pienenemisen seurauksena opiskelijoiden tiukentunut rahatilanne saattaa puskea heitä vastentahtoiseen yhteisasumiseen.

Hoasin Tarhio ei kuitenkaan usko, että opiskelijat siirtyisivät yksiöistään kovin helpolla soluasuntoihin.

Ainakaan vielä tänä kesänä Hoasin soluasuntojen hakemusmäärä ei ole kasvanut edellisvuodesta pääkaupunkiseudulla. Opiskelijoiden suurin suosikki on edelleen yksiö.

– Etäopiskelu on tällä hetkellä vallannut paikkansa ja se edellyttää myös työskentelyrauhaa.

Tarhion mukaan liikehdintää kuitenkin todennäköisesti tapahtuu vapailta vuokramarkkinoilta yleisesti edullisimpiin opiskelija-asuntoihin.

Siksi niitä tarvitaan yhä lisää, Matti Tarhio sanoo.

Tarhio on huolissaan erityisryhmien asumiseen tarkoitetun valtion investointiavustuksen kutistumisesta olemattoman pieneksi. Opiskelija-asuntoihin ei hänen mukaansa liikene tänä vuonna laisinkaan rahaa.

– Käytännössä tämä tarkoittaa, että uudisrakentaminen ja perusparantaminen tyrehtyy opiskelija-asuntorakentamisessa koko Suomessa.

Ratkaisuna Tarhio ehdottaa, että valtio lisäisi ensi vuodelle kuusi miljoonaa euroa erityisryhmien investointiavustusta, joka korvamerkittäisiin opiskelijoille. Hänen mukaansa rahalla saisi tuhat uutta opiskelija-asuntoa rakenteille.

– Tämä kuuden miljoonan investointi toisi valtiolle 48 miljoonaa euroa verotuloja. Ihmettelen, että tätä ei ole tehty, Tarhio sanoo.

Opiskelija, kerro meille ajatuksesi Hoasin vuokrankorotuksista. Voit kertoa kokemuksesi toimitukselle tällä lomakkeella:

Videolla kerrotaan, miten valtion avustuksen päättyminen vaikuttaa opiskelija-asuntojen rakentamiseen.

Jaa.
Exit mobile version