perjantai, 20 syyskuun

Ylen haastattelemat opiskelijat arvioivat muutenkin myönteisesti Alexander Stubbin ensimmäistä noin puolta vuotta tasavallan presidenttinä.

Antti Palomaa,

Linnea Pitkänen,

Kirsi Matson-Mäkelä

Tasavallan presidentti Alexander Stubbin keskiviikkoinen esiintyminen Tampereen yliopiston juhlasalissa vakuutti Ylen haastattelemat opiskelijat.

– Hän pärjäsi hyvin. Häntä on mielenkiintoista kuunnella ja hän on selkeä esiintyjä, sanoo hallintotieteen opiskelija Salla Marttinen.

– Tosi vaikuttava esiintyminen häneltä. Hän otti myös hienosti kuulijat huomioon, sanoo hallintotieteen opiskelija Aino Ollonen.

Stubbin puheen keskeytti lyhyt mielenilmaus, jossa muutama opiskelija nousi rivissä seisomaan istumapaikoiltaan ja lausui yhteen ääneen Israelin sotaa Gazassa vastustavan viestin.

Ollosen mukaan Stubb suhtautui mielenilmaukseen hyvin ammattimaisesti.

– Hän pyysi mielenosoittajilta kunnioitusta, mikä oli mielestäni todella kohtuullista siinä tilanteessa.

Kansainvälisen politiikan opiskelija Vilma Lintunen arvioi, että Stubb hoiti tilanteen aika rauhallisesti.

– Hän myös tarjosi mielenosoittajille keskustelumahdollisuutta. Olisi ollut mielenkiintoista kuulla, mitä presidentillä olisi ollut sanottavaa asiasta, Lintunen sanoo.

Stubb olisi toivonut terveisiä Israelin presidentille

Presidentti Stubb kommentoi mielenosoitusta puhetilaisuuden jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

– Mielenosoitus on demokratiassa sallittua ja jopa toivottavaa, hän totesi.

Stubb sanoi, että olisi mielellään keskustellut mielenosoittajien kanssa.

– Puhun tänään Israelin presidentin kanssa ja olisin voinut kysyä, millaisia terveisiä olisin voinut hänelle lähettää. Tällä kertaa terveiset jäivät saamatta, Stubb sanoi.

Mielenosoittajat poistuivat pikaisesti juhlasalista sen jälkeen, kun olivat lausuneet Palestiinaa tukevan viestinsä.

Tätä opiskelijat toivovat presidentiltä

Aino Ollonen toivoo, että presidentti vie eteenpäin yhteistyötä opiskelijoiden kanssa.

– Järjestetään tällaisia tilaisuuksia opiskelijoille, että päästään kuulemaan ja näkemään presidenttiä noin läheltä ja esittämään kysymyksiä, Ollonen sanoo.

Salla Marttinen toivoo, että Stubb olisi kansan presidentti, helposti lähestyttävissä ja entistä useammin opiskelijoiden keskuudessa.

Presidentti on vieraillut tänään Tampereella. Päivän ohjelma sisälsi Tampereen yliopiston tilaisuuden lisäksi esimerkiksi vierailun Puolustusvoimien logistiikkalaitoksella sekä kulttuuriaiheisen paneelikeskustelun.

Näin tutkija arvioi suosiota

Presidentti-instituutio on edelleen vahvoilla Suomessa. Presidentti nousee toistuvasti kyselytutkimuksissa muiden poliittisten instituutioiden yläpuolelle.

– Tämä johtuu osittain siitä, että presidentti on päivän politiikan turbulenssin yläpuolella, sanoo Tampereen yliopiston valtio-opin väitöskirjatutkija Maarika Kujanen.

Lisäksi presidentti-instituutio edustaa Kujasen mielestä tietynlaista jatkuvuutta samalla, kun pääministerit ja hallitukset vaihtuvat.

– Toki osa suosiosta rakentuu kunkin presidentin henkilökohtaisten ominaisuuksien ympärille, Kujanen sanoo.

Kyselytutkimusten perusteella suomalaiset haluavat valtaoikeuksiltaan nykyisenkaltaista tai vähän nykyistä vahvempaa presidenttiä, joka on itsenäinen ja aktiivinen toimija.

Kujasen mielestä Stubbin kannattaa kuitenkin välttää sotkeentumista sisäpoliittisiin kiistoihin hallituksen ja opposition välillä, edes minkäänlaisena sillanrakentajana.

– Luulen, että Stubb edellisten presidenttien tavoin varoo sitä, että ottaisi suoraan kantaa tai puuttuisi sisäpoliittisiin vääntöihin, Kujanen sanoo.

Jaa.
Exit mobile version