perjantai, 11 lokakuun

Opposition mukaan hallituksen ajama vientivetoinen palkkamalli on työelämän tasa-arvon ja sopimisen vapauden vastainen.

Oppositiopuolueet SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja Liike Nyt jättivät tänään perjantaina hallitukselle välikysymyksen palkkatasa-arvosta.

Petteri Orpon (kok.) hallitus toi viime viikolla eduskuntaan lain, joka täsmentää valtakunnansovittelijan ja sovittelulautakunnan mahdollisuuksia antaa sovintoehdotuksia. Hallitus pyrkii esityksellään siihen, ettei työehtoriitojen sovittelusta saada jatkossa vientialoja korkeampia palkankorotuksia.

– Koko oppositio on yhteisesti sitä mieltä, että Orpon hallituksen pitää vetää pois tämä palkkakuoppalaki, sanoo SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.

Tuppuraisen mukaan lakiesitys on haitallinen tavalliselle suomalaiselle palkansaajalle ja tuomitsee lainsäädännöllä naisvaltaiset alat ikuiseen palkkakuoppaan.

”Laki romuttaa koko valtakunnansovittelijan viran”

– Tämä on nyt toinen kerta tällä vaalikaudella kun SDP on koonnut koko opposition vastustamaan hallituksen kelvotonta esitystä. Me olemme yhtä mieltä siitä, että tämä esitys on työelämän tasa-arvon ja sopimisen vapauden vastainen, Tytti Tuppurainen sanoi oppositiopuolueiden tiedotustilaisuudessa.

Keskustan puheenjohtaja Antti Kurvinen kuvailee hänkin lakia haitalliseksi ja vahingolliseksi, sekä Ruotsin palkkamallin irvikuvaksi.

– Tällähän vain käytännössä heikennetään erittäin arvokasta valtakunnansovittelijan instituutiota ja siihen liittyviä riidanratkaisun mekanismeja, Kurvinen sanoo.

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta sanoo, että vihreät eivät hyväksy sitä, miten hallitus näyttää keskisormea matalapalkkaisille naisvaltaisille aloille. Myös vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen kertoo, kuinka hallitus on sementoimassa naisvaltaiset alat ikuiseen palkkakuoppaan.

– Olen itse ammatiltani lähihoitaja, ja olen todella vihainen siitä, millä tavalla tämä hallitus kohtelee entisiä työkavereitani ja monia muita matalapalkkaisia työntekijöitä, joita ilman tämä maa ei pyöri, Pekonen sanoo.

Pekonen kertoo, että jos palkkakuoppamalli tulisi voimaan suunnitellusti jo ensi keväänä, hoitajat ja muut sote-alan ammattilaiset jäävät ilman jo kertaalleen sovittuja palkankorotuksia.

– Tämän törkeämmin ei hallitus voisi työntekijöitä kohdella, Pekonen sanoo.

Liike nytin puheenjohtaja Hjallis Harkimon mukaan laki romuttaa koko valtakunnansovittelijan viran.

– Tyhmin laki mitä koskaan on tehty ja ei tule vaikuttamaan mitenkään vientiteollisuuden kilpailukykyyn, Harkimo jyrähtää.

Myös julkisen sektorin ammattiliitot vastustavat

Opposition lisäksi julkisen sektorin eri ammattiliitot ovat arvostelleet hallituksen lakiesitystä. Arvostelijoiden mukaan vientimalli tulee entisestään vaikeuttamaan nais- ja matalapalkkaisten alojen aseman parantamista ja vaikeuttamaan sovitteluprosessia. Hallituksen mukaan esitys ei rajoita sopimusvapautta millään tavalla.

Hallituksen on vastattava välikysymykseen täysistunnossa 15 päivän kuluessa. Tämän jälkeen eduskunta käy asiasta keskustelun, jonka päätteeksi äänestetään valtioneuvoston luottamuksesta.

Jaa.
Exit mobile version