torstai, 24 lokakuun

Oppositio pääsi jälleen tänään torstaina haastamaan hallitusta eduskunnan perinteisellä kyselytunnilla.

SDP aloitti suurimpana puolueena haaston kyseenalaistamalla hallituksen kasvutoimet.

Kansanedustaja Riitta Mäkinen (sd.) viittasi pääministeri Petteri Orpon (kok.) väitteeseen, jonka mukaan hallitusohjelmassa on yli 500 kasvutoimea.

Työllisten määrä kehittyy Mäkisen mukaan Suomessa heikoiten ja valtion velka on kasvanut tällä hallituskaudella.

– Eivät sosiaaliturvan leikkaukset luo ensimmäistäkään työpaikkaa tässä taantumassa. Ne syventävät ihmisten hätää, Mäkinen sanoi.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Tytti Tuppuraisen mukaan Suomesta on oikeistohallituksen aikana tullut murheellisten talousuutisten maa.

– Onhan täällä kasvua. Kasvussa ovat konkurssit, työttömyys, velkaantuminen ja köyhyys.

SDP syytti hallitusta etenkin pienten ja keskisuurten yritysten aseman heikentämisestä, kun se leikkaa kotitalousvähennyksestä ja korottaa arvonlisäveroa.

Kansanedustaja Joona Räsäsen (sd.) mukaan SDP esitti pienille yrityksille matalampaa verotusta.

Hänen mukaansa hallituksen tulisi keskittyä kasvutoimien lukumäärän sijaan laatuun.

– Jostain syystä Suomi suoriutuu kaikista huonoiten Euroopassa, vaikka meillä on suhdanne sama, Räsänen sanoi.

Orpo: Teillä on ollut miljardien veroruoska

Orpon mukaan ei pidä paikkaansa, että SDP haluaa keventää yritysten verotusta.

– Teillä on ollut miljardien veroruoska ohjelmissanne, jotka kaikki nostaisivat työn ja yrittämisen verotusta.

Pääministerin mukaan SDP:n mainitsevat 500 kasvutoimea on löytänyt työryhmä, joka on perustettu pohtimaan talouden kasvua. Työtä johtaa eläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto.

Työlle tulee Orpon mukaan antaa työrauha, mutta ryhmälle voi antaa esityksiä.

– Verotus on yksi keskeisiä työvälineitä siihen, miten me saamme Suomen talouden kasvuun, Orpo sanoi.

Orpon mukaan Suomessa on jätetty kasvutoimet tekemättä monta vaalikautta. Viime kaudella velkaantuminen pääsi hänen mukaansa lähtemään käsistä.

– Me emme istu käsien päällä, me teemme. Teidän kritiikkinne hallituksen politiikkaa kohtaan on lämmintä ilmaa niin kauan, kun te tuotte jotain konkreettista, Orpo kuittasi SDP:lle.

Minja Koskela: Hallitus on moukaroinut työntekijöitä

Liike nytin Hjallis Harkimon mukaan ei ole väliä sillä, kuinka monta kasvutoimea hallituksella on, jos ne eivät nosta taloutta kasvuun.

– Te odotatte puoli vuotta ja odotetta, että Murto syö kampaviinereitä.

Keskusta yhtyi vaatimukseen kotitalousvähennyksiin kohdistuvien leikkausten perumisesta ja kehotti hallitusta nopeampaan aikatauluun kasvutoimissa.

Keskustan puheenjohtaja Antti Kaikkonen totesi, että jos hallitus tekee päätökset vasta ensi vuoden huhtikuussa, eivät ne tule voimaan ennen vuotta 2026.

Vasemmistoliitto osallistuu tänään ensimmäistä kertaa kyselytunnille tuoreen puheenjohtajansa Minja Koskelan johdolla.

Koskelan mukaan työelämäheikennysten kutsuminen kasvutoimiksi on hallitukselta ylimielistä.

– Hallitus on moukaroinut työntekijöitä huomattavassa mittakaavassa. Tässä kokonaisuudessa ei ole yhtäkään työntekijälle myönteistä esitystä, Koskela sanoi.

Vihreät kysyi lähisuhdeväkivallasta

Kyselytunnin lopulla vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta kysyi hallitukselta lähisuhdeväkivallan kasvusta.

Virran mukaan väkivaltaa ehkäisevää työtä tekevät järjestöt kärsivät hallituksen leikkauksista avustuksiin.

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps.) mukaan hallitus selvittää leikkauksia, jotta ne kohdentuisivat järkevällä tavalla. Tilannetta voidaan katsoa uudestaan ensi vuoden alusta.

Oikeusministeri Leena Meren (ps.) mukaan jo aiheesta keskusteleminen on osa ennaltaehkäisyä.

Keskusteluun ennakoitiin nousevan myös sosiaali- ja terveyspalvelut, joista keskusta teki aiemmin tällä viikolla välikysymyksen hallitukselle.

Myös tänään torstaina julkistettu Tilastokeskuksen tuore väestöennuste on puhuttanut kansanedustajia eduskunnassa.

Ennusteen mukaan työikäisten määrä kasvaa Suomessa seuraavat 30 vuotta pitkälti maahanmuuton ansiosta. Se ei kuitenkaan riitä pelastamaan huoltosuhdetta, ennuste ennakoi.

Aittakumpu palautteestaan: ”Toiset eivät ymmärrä”

Kansanedustaja Pekka Aittakumpu kertoi viikonloppuna siirtyvänsä keskustan riveistä perussuomalaisiin. Hänet hyväksyttiin perussuomalaisten eduskuntaryhmän jäseneksi tänään torstaina.

Aittakumpu kertoo, etteivät hänen mielipiteensä keskeisiin poliittisiin kysymyksiin ole muuttuneet vaihdoksen myötä. Kannattajilta on tullut liikkeestä erilaista palautetta.

– Vaalipiirissä toiset eivät ymmärrä ja toisilta tulee todella myönteistä palautetta, että aikovat jatkossakin äänestää minua.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) ei ollut kyselytunnilla paikalla, sillä hän osallistuu parhaillaan Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) vuosikokouksiin Washingtonissa.

Purran lisäksi kyselytunnin jättivät ministereistä tänään väliin myös ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio (ps.), tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala (kok.), liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist sekä sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

Jaa.
Exit mobile version