perjantai, 20 syyskuun

Lähes kaikki ministerit olivat vastaamassa kansanedustajien kysymyksiin politiikan ajankohtaisista asioista.

Opposition kansanedustajat haastoivat Orpon hallituksen ministereitä eduskunnan kyselytunnilla.

.

Ensimmäisen kysymyksen esitti kansanedustaja Krista Kiuru (sd.). Hän moitti hallituksen leikkaavan hyvinvointialueiden rahoitusta.

Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen (kok.) vastasi, että hallitus turvaa useilla uudistuksilla hyvinvointialueiden rahoituspohjaa.

Puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.) vaati pääministerin ilmoitusta hyvinvointialueiden tilanteesta.

– Uusilla säästöillä hoitajien työtaakka kasvaa ja on iso, iso riski, että jo lyhenemään saadut hoitojonot alkavat jälleen pidentyä. Pelkäänpä, että vaivat näin pahenevat ja kalliiden erikoishoitojen tarve kasvaa ja säästöt voivat muuttua äkkiä laskuiksi, Kaikkonen varoitti.

Kaikkosella oli ehdotuksia tilanteen korjaamiseksi.

– Laitetaan suitsia kalliille vuokralääkäritoiminnalle ja ostopalveluille ja siirretään Kela-kyydit alueiden vastuulle.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) lupasi palata asiaan myöhemmin.

– On varmasti niin, että jossakin vaiheessa, lähitulevaisuudessa meidän on hyvä käydä tästä perusteellinen keskustelu eduskunnan salissa, mutta katsomme sen ajankohdan silloin kun meillä on todella eduskunnalle kerrottavaa konkreettisista, etenevistä asioista, Orpo vastasi.

Hyvinvointialueiden rahoitus esillä eduskunnassa

Kyselytunnilla ministeriaitiossa olivat paikalla muun muassa kaikki sosiaali- ja terveysasioista vastaavat ministerit.

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.) muistutti, että esimerkiksi lasten ja nuoren mielenterveyspalveluihin panostetaan lisää rahaa. Hän lupasi, että myös vanhuksista huolehditaan.

Eduskunnassa on tällä viikolla keskusteltu laajasti hyvinvointialueiden rahoituksesta.

Sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista vastaavat hyvinvointialueet yrittävät tasapainottaa talouttaan. Opposition mielestä hallitus ei ole tuonut eduskuntaan mitään esityksiä, jotka auttaisivat hyvinvointialueita vahvistaman talouttaan.

Kyselytunnilta olivat eduskunnan täysistunnon päiväjärjestyksen mukaan poissa ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) ja maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd.).

Ulkoministeri Valtonen on työmatkalla Wienissä. Hän esittelee siellä Suomen tulevan Etyj-puheenjohtajuuskauden alustavia painopisteitä järjestön pysyvälle neuvostolle, jossa ovat edustettuina 57 osallistujavaltiota ja 11 kumppanimaata.

Suomi toimii Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin puheenjohtajamaana vuonna 2025.

Kyselytunnin jälkeen eduskunnassa keskustellaan turkistarhauksen lopettamista käsittelevästä kansalaisaloitteesta.

Budjetin käsittely alkaa ensi viikolla

Eduskunnan syysistuntokauden tulevaa asialistaa hallitsee valtion ensi vuoden talousarvion käsittely.

Hallituksen budjettiesitys annetaan eduskunnalle ensi viikon alussa.

Eduskunta aloittaa tiistaina 24. syyskuuta koko viikon kestävän lähetekeskustelun, jonka jälkeen talousarvioesitys menee valtiovarainvaliokunnan ja muiden erikoisvaliokuntien käsiteltäväksi.

Hallituksen syyskuun alun budjettiriihen päätökset ovat puhuttaneet eduskuntaa. Oppositio on arvostellut hallituksen talouslinjaa.

Jaa.
Exit mobile version