tiistai, 8 lokakuun

Unkari aloitti puheenjohtajamaana heinäkuussa, ja Orbán on sen jälkeen horjuttanut EU:n yhteinäisyyttä monella tapaa.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán suuntaa tänään tiistaina Euroopan parlamenttiin Strasbourgiin, missä on odotettavissa myrskyisä kohtaaminen europarlamentaarikkojen kanssa.

Unkari aloitti EU:n puheenjohtajamaana heinäkuussa, ja Orbán on sen jälkeen horjuttanut EU:n yhteinäisyyttä monella tapaa.

Hän muun muassa alkoi käydä neuvotteluja Ukrainan, Venäjän ja Kiinan kanssa rauhan saamiseksi Ukrainaan. Ilman muiden EU-maiden hyväksyntää siis.

Unkari on myös pyrkinyt torppaamaan EU:n avun Ukrainalle ja rikkonut monella tapaa EU:n yhteisiä sääntöjä.

Vastauksena EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen määräsi korkeimmat virkamiehet jättämään väliin useita Unkarin puheenjohtajakauden järjestämiä korkean tason kokouksia. Tällaista boikottia ei ole aiemmin nähty unionin historiassa.

Orbán on kutsuttu Strasbourgiin esittelemään Unkarin puheenjohtajakauden ohjelmaa. Tilaisuutta on lykätty jo kahdesti, ja nyt se pystytään pitämään vasta Unkarin puheenjohtajakauden puolivälissä.

”Meidän ei tule vetäytyä Brysselistä, vaan valloittaa se”

Orbán lisäsi kierroksia jo sunnuntaina, kun hän ylisti sosiaaliseen mediaan tehdyssä kirjoituksessaan laitaoikeiston vaalivoittoja Italiassa, Alankomaissa ja Itävallassa.

– Meidän ei tule vetäytyä Brysselistä, vaan valloittaa se. Otetaan Bryssel takaisin byrokraateilta ja palautetaan se Euroopan kansalle, hän kirjoitti.

Strasbourgiin nousee esiin myös maahanmuutto, sillä Unkarin maahanmuuttovastainen hallitus uhkaa lähettää turvapaikanhakijoita busseilla Brysseliin vastalauseena EU:n pakolaispolitiikalle.

Ranskalainen europarlamentaarikko Valérie Hayer, jonka keskustalainen Renew-ryhmä aikoo järjestää mielenosoituksen Orbánin vierailun aikana, kutsui hänen omaehtoista diplomatiaansa hyväksymiskelvottomaksi ja sanoi sen palvelevan itsevaltaisten valtioiden etuja.

– Orbán leikkii tuhopolttajaa Euroopan idean kanssa. Hän haluaa polttaa demokratian, liberalismin ja suvaitsevaisuuden Euroopan, hän syytti.

– Orbán ei saa käyttää neuvoston puheenjohtajuutta ajaakseen Putinin etuja, sanoi puolestaan maltalainen europarlamentaarikko Alex Agius Saliba.

Kotimaassaan Orbán on pyrkinyt rajoittamaan kansalaisoikeuksia ja tiukentamaan otettaan vallasta.

Heinäkuussa Euroopan komission arviossa todettiin, että Unkari jää kauas EU:n demokratiastandardeista korruption, lahjonnan, poliittisen rahoituksen, eturistiriitojen ja median riippumattomuuden osalta.

Jaa.
Exit mobile version