keskiviikko, 9 lokakuun

Unkarin pääministeri Viktor Orbán puhui EU-parlamentille. Hän haluaa tehdä EU:sta ”jälleen suuren”.

Hannele Muilu,

Anu Kerttula

STRASBOURG Unkarin pääministeri Viktor Orbánin mukaan Euroopan nykytilanne on vakavin sen historiassa.

Orbánin mukaan syynä tähän on Ukrainan sota, Lähi-idän kriisin kärjistyminen sekä ”siirtolaiskriisi”, joka voi Orbánin mukaan romuttaa EU:n Schengen-järjestelmän, eli vapaan liikkuvuuden.

– EU:n on muuttuttava, ja puheenjohtajavaltio (Unkari) haluaa olla tämän muutoksen katalysaattori, hän sanoi.

Orbán puhui tänään Euroopan parlamentissa Strasbourgissa.

Hän kritisoi EU:n vihreää siirtymää, joka hänen mukaansa heikentää kilpailukykyä energiahintojen ja sääntelyn vuoksi. Orbán korostaa, että EU on jäänyt jälkeen digitaalisessa teknologiassa ja että älyvuoto on lisääntynyt. Hän ehdottaa vähemmän sääntelyä ja yhteismarkkinoiden vahvistamista.

Orbánin mukaan siirtolaistilanne on kuormittava, erityisesti EU:n ulkorajoilla. Orbán esittää, että EU:n alueelle pyrkivät siirtolaiset käsiteltäisiin EU:n ulkopuolella.

– Muu on illuusiota, Orbán sanoi aplodien säestyksellä.

Hän ehdottaa myös säännöllisiä kokouksia, jossa käsitellään EU:n sisäistä vapaata liikkuvuutta.

Hän korosti myös Länsi-Balkanin integraation kiihdyttämistä ja ehdotti, että Bulgaria ja Romania liitetään kokonaan Schengen-alueeseen vuoden loppuun mennessä.

Orbán lopetti puheensa ”tehdään Euroopasta suuri jälleen”.

Orbánin puheen jälkeen salissa kaikui uutistoimisto AFP:n mukaan anti-fasistinen laulu Bella Ciao.

Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola hillitsi laulajia ja totesi, että ”Nämä eivät ole Euroviisut”.

Mepit arvostelivat Orbánin tekoja ja politiikkaa

Puheen jälkeen mepit pääsivät kommentoimaan puhetta ja Orbánin politiikkaa.

Maahanmuuton vastustus on Orbánin tärkein teema.

– Euroopassa laiton maahanmuutto lisää antisemitismiä, väkivaltaa naisia kohtaan ja homofobiaa. Ette ehkä pidä tästä, mutta nämä ovat faktoja, Orban sanoi.

Tästä seurasi vastalauseiden myrsky istuntosalin penkeistä. Unkarissa seksuaalivähemmistöjen olot ovat heikentyneet ihmisoikeusjärjestöjen mukaan eikä se liity maahanmuuttoon.

Vihreiden meppi Terry Reintke puuttui asiaan:

– Unkarin LBTQ-yhteisö korostaa epätoivoisesti, että he elävät jatkuvasti toivottomuuden ja pelon keskellä Euroopan unionia.

Orbanin mukaan EU ei pyri tarpeeksi estämään laitonta maahanmuuttoa. Hän on uhannut lähettää siirtolaisia bussilla Brysseliin.

Renew-liberaaliryhmän europarlamentaarikko Valérie Hayer tarttui tähän.

– Haluatte lähettää siirtolaisia bussilla Brysseliin. Tosiasia on, että busseja lähtee jo, mutta niissä on unkarilaisia.

Hayerin mukaan Unkari kärsii aivovuodosta, koska kansalaiset eivät jaksa mielivaltaa ja korruptiota.

Tähdestä korruptiovaltioksi

Unkarilainen Fideszin kanssa kilpailevan Tisza-puolueen meppi Peter Magyar ihmetteli, miten Unkari on vajonnut 20 vuodessa Euroopan tähdestä korruptoituneeksi heikoksi valtioksi.

Keskustaoikeistolaisen EPP-ryhmän puheenjohtaja Manfred Weber arvosteli Orbánin Venäjän-matkoja.

– Kesällä kävitte taas Putinin luona ja vain 48 tuntia myöhemmin, hän pommitti lastensairaalaa ja tappoi viattomia lapsia Ukrainassa. Tämä on politiikkanne seuraus. Matka ei ollut rauhantyö, vaan se oli iso propagandashow.

Puolustajia Orbánilla oli etenkin omassa ryhmässään Euroopan patriooteissa.

Unkari aloitti EU:n puheenjohtajamaana heinäkuussa, mutta Orbán on horjuttanut EU:n yhtenäisyyttä. Hän aloitti neuvottelut Ukrainan, Venäjän ja Kiinan kanssa ilman EU-maiden hyväksyntää ja pyrkii estämään EU:n avun Ukrainalle. EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vastasi boikotoimalla Unkarin kokouksia. Orbánin ohjelmaesittelyä on lykätty kahdesti.

Jaa.
Exit mobile version