perjantai, 4 lokakuun

Tasavallan presidentti Alexander Stubb linjasi tasa-arvoasioiden kuuluvan Suomen ulkopolitiikkaan ja tuomitsi Iranin ohjusiskun Israeliin.

Tuomas Hyytinen,

Kristiina Tolkki

Tasavallan presidentti Alexander Stubb linjasi tänään, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tukeminen on osa Suomen ulkopolitiikkaa.

– Suomi jatkaa tätä linjaa. Hallitus on käynyt asiasta keskustelun keskenään ja tästä olen hyvinkin tyytyväinen, Stubb sanoi.

Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan ja tasavallan presidentin yhteinen kokous TP-utva käsitteli asiaa tänään.

Keskustelu liittyi siihen, kun ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio (ps.) päätti, että Suomi ei ole mukana Ukrainan jälleenrakentamiseen liittyvässä tasa-arvoliittoutumassa.

Presidentti Stubb arvosteli tällöin Taviota siitä, että tämä ei pitänyt presidenttiä ajan tasalla.

– Olemme keskustelleet myös koko hallituksen kanssa tiedonkulun varmistamisesta. Jatkossa varmistamme hyvän tiedonkulun kaikin puolin, Stubb sanoi tänään.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi TP-utvan kokouksen jälkeen, että hallitus on yhtä mieltä ulko- ja turvallisuuspolitiikan arvopohjasta. Sen muodostavat demokratia, oikeusvaltioperiaate, ihmisoikeudet, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus.

– Ulkopolitiikan pitkä linja on selvä ja olemme siitä hallituksen kesken ja tasavallan presidentin kanssa yksimielisiä, Orpo sanoi.

Orpo: Kyse ei mainehaitan korjaamisesta

Valtioneuvosto tiedotti tänään, että hallitus sisällyttää Ukrainan jälleenrakennussuunnitelman toiseen osaan tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämistä koskevan osion.

Sitä valmistelevat yhdessä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio ja tasa-arvoasioista vastaava sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok).

Hallitus ei kuitenkaan peru ministeri Tavion aiempaa päätöstä.

– Toimivaltaisen ministerin tekemä ratkaisu oli hänen tekemä eikä hallitus siihen takautuvasti puutu, pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi tiedotustilaisuudessaan tänään.

Orpo kiisti sen, että Suomi yrittäisi nyt paikata uudella ratkaisulla mainehaittaa, joka syntyi ministeri Tavion aiemmasta päätöksestä.

– Meillä on jo samaan aikaan useita hankkeita Ukrainassa menossa, joissa yhdenvertaisuutta, tyttöjen, lasten ja vähemmistöjen asioita edistetään.

Presidentti Stubb sanoi, että Ukrainan jälleenrakentamisessa on satoja ulouttuvuuksia ja nyt Suomi pitää huolen, että myös tasa-arvoasiat ovat jatkossa mukana.

– Mitään jälkijättöisiä päätöksiä ei tulla tekemään, Stubb vastasi kysymykseen, onko Suomi menossa Ukrainan jälleenrakentamisen tasa-arvoliittoumaan.

Stubb: Suomi äänestää Lähi-idästä ”faktojen pohjalta”

TP-utva käsitteli myös Lähi-idän tilannetta tänään.

Hallituksessa välejä hiertää myös ulkoministeri Elina Valtosen (kok.) päätös puoltaa YK:ssa kantaa, jossa vaadittiin Israelia lopettamaan palestiinalaisalueiden miehitys. Kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset ovat arvostelleet ulkoministerin päätöstä.

– YK:ssa Suomi pohjaa äänestyskäyttäytymisen faktoihin. Fakta on se, että äänestämme aina kansainvälisen oikeuden mukaisesti ja kansainvälisen tuomioistuimien päätösten tukemiseksi. Äänestämme aina sellaisten ratkaisujen puolesta, jotka tuomitsevat laittomat aluevaltaukset, olipa kyse Ukrainasta tai siirtokunnista, Stubb sanoi.

Tämä oli Stubbin mukaan kaikille selvää myös TP-utvassa.

– Emme ole Israelin emmekä Palestiinan puolella. Kahden valtion malli pitää sisällään molempien osapuolten tunnustamisen. Suomi tulee aikanaan tunnustamaan Palestiinan valtion osana kokonaista rauhanomaista ratkaisua, Stubb sanoi.

Suomi tuomitsee Iranin ohjusiskun Israeliin

Suomi tuomitsee Iranin ohjushyökkäyksen Israelia vastaan, Stubb sanoi.

– Kaikkien osapuolten on osoitettava malttia. Laajemman eskalaation välttämiseksi Lähi-idässä tarvitaan välitön tulitauko ja panttivangit on vapautettava, Stubb sanoi.

– Suomi seuraa alueella olevien suomalaisten tilannetta ja on valmis ryhtymään tilanteen vaatimiin toimiin. Juuri tällä hetkellä tilanne on rauhallinen.

Stubbin mukaan pidemmällä aikavälillä Israelin ja palestiinalaisten konflikti on ratkaistava kestävällä tavalla. Ratkaisun on perustuttava osapuolten neuvottelemaan kahden valtion malliin.

Ulkoministeriön päätökset hiertävät hallituksessa

Suomen ulkopoliittinen johto on hakenut yhteistä linjaa viime viikkojen kiistakysymyksiin.

Kiistoja puitiin tänään perjantaina tasavallan presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kokouksessa.

Presidentti Stubb piti tiedotustilaisuuden päivän kokouksen annista klo 12.45 alkaneessa tiedotustilaisuudessa. Sitä seurasi pääministeri Orpon tiedotustilausuus eduskunnassa klo 13.05.

Yle näytti molemmat tiedotustilaisuudet suorana tässä jutussa ja Yle Areenassa.

Uutinen päivittyy.

Jaa.
Exit mobile version