Pääministeri kommentoi Unkarin EU-asemaa Pariisin olympialaisissa. Suomen mepit vaativat kovia toimia pääministeri Viktor Orbánin toimien vuoksi.
Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan Unkarin toiminta pitää ottaa vakavasti. Pääministeri kommentoi Unkarin asemaa EU:ssa Ylelle Pariisin olympialaisten yhteydessä.
Orpon mukaan on äärimmäisen tärkeää, että EU-komissio käy läpi Unkarin muun muassa venäläisille antaman viisumipoikkeuksen ja ryhtyy toimenpiteisiin. Komissio vaatii selvitystä Unkarin kesäisestä päätöksestä myöntää nopeutetusti viisumeita muun muassa Venäjän kansalaisille. EU:n sisäasiakomissaari Ylva Johansson julkaisi Unkarille lähetetyn kirjeen tänään viestipalvelu X:ssä.
– Myös Unkarin toimintaa puheenjohtajamaana pitää arvioida hyvin kriittisesti. Ei ole mahdollista, että toimitaan jatkuvasti vastoin EU:n yhteistä linjaa. Tämän suhteen täytyy olla tiukkana, Orpo painottaa.
Orpo toteaa Suomen toimivan asiassa yhteistyössä muiden EU-maiden kanssa.
Ei suoraan kantaa meppien esittämiin keinoihin
Suomen europarlamentaarikot vaativat Ylen haastattelussa esimerkiksi Unkarin äänioikeuden poistoa, puheenjohtajakauden keskeyttämistä ja maan Schengen-aseman tarkastelua. Schengen-alueen sisällä ei lähtökohtaisesti tehdä rajatarkastuksia, ja se on koko EU:n sisämarkkinoiden perusta.
Orpo ei suoraan ota kantaa, puoltaako hän meppien esittämiä keinoja. Hän kuitenkin toteaa vastaavankaltaisten keinojen olleen pöydällä esimerkiksi kuluvan vuoden alussa, kun Ukrainan tukemisesta päätettiin EU:ssa. Unkari on yrittänyt torpata tuen Ukrainalle.
– Unkari oli hankala silloin, mutta taipui. Muistan kollegoille todenneeni, etten usko ongelman poistuneen ja valitettavasti se oli juuri näin. Meidän täytyy arvioida erilaisia keinoja puuttua Unkarin tekemiseen. Läpi sormien sitä ei voi katsoa.
Äänenpainot Unkarin pääministeri Viktor Orbánia kohtaan ovat koventuneet entisestään sen jälkeen kun, Unkari aloitti EU:n kiertävänä puheenjohtajamaana heinäkuun alussa.
Puheenjohtajakauden aluksi Orbán vieraili sekä Venäjällä että Kiinassa. Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) on todennut jo aiemmin Unkarin toiminnan herättävän kysymyksen, onko Euroopan unioni maalle oikea viiteryhmä.