sunnuntai, 19 toukokuun

BRYSSEL Iratxe García-Pérez tuli Suomessa tunnetuksi muutamia viikkoja sitten, kun hän ryöpytti EU-parlamentissa puhunutta pääministeri Petteri Orpoa (kok.).

– Herra Orpo, teidän liittolaisuutenne laitaoikeiston kanssa on todellinen uhka demokratiallemme ja eurooppalaiselle projektillemme.

Espanjalainen García-Pérez on EU-parlamentin sosialistit ja demokraatit -ryhmän puheenjohtaja.

Orpo vastasi tuolloin EU-parlamentissa, ettei Suomen hallituksessa ole äärioikeistolaisia.

García-Pérezin mukaan laitaoikeistolaisia puolueita ei pidä päästää valtaan, ja hän lukee tähän joukkoon myös perussuomalaiset. Hän tuomitsi Orpo-puheessaan myös Riikka Purran (ps.) leikkaussaksien heiluttelun sosiaalisessa mediassa.

– Nämä hallitukset, joissa äärioikeisto on mukana, vaarantavat eurooppalaisen projektin, tärkeimmät arvomme, solidaarisuuden, oikeudenmukaisuuden, sosiaalisen ulottuvuuden ja globaalin rauhan, García-Pérez sanoo Ylen haastattelussa.

EPP pysyy kuninkaantekijänä

Kesäkuun eurovaalien jälkeen parlamentin suurimpana ryhmänä jatkaa todennäköisesti keskustaoikeistolainen EPP ja kakkoseksi selviytyvät jälleen sosiaalidemokraatit.

Nämä kaksi ryhmää ovat tehneet tällä kaudella usein yhteistyötä, koska yksikään ryhmä ei saa yksin asioita läpi. Kompromisseja hierotaan eri puolueryhmien kanssa.

Sosiaalidemokraatit epäilevät, että EPP alkaa vaalien jälkeen veljeillä kansallismielisen ECR-ryhmän ja jopa enemmän laitaoikealla olevan ID-ryhmän kanssa. Silloin EU-parlamentin päätöksistä voisi tulla oikeistolaisempia.

Esimerkiksi perussuomalaiset kuuluu ECR-ryhmään. Puolue palasi sinne oltuaan kauden alussa ID-ryhmässä.

– EPP normalisoi laitaoikeistoa instituutioissa, eri maiden hallituksissa, aluehallinnossa ja täällä Euroopan parlamentissa. He äänestivät yhdessä tärkeistä asioista kuten ilmanlaatudirektiivistä, García-Pérez sanoo.

EPP asettui jo tällä kaudella esimerkiksi luonnon ennallistamisasetuksen kaatamisessa oikeistolaisempien ryhmien puolelle.

EPP:n mielestä väitteet ovat demarien vaalitaktiikkaa, ja ryhmä pelottelee niillä äänestäjiä.

EPP:n puheenjohtaja Manfred Weber sanoo, että ryhmällä on selvät vaatimukset kumppaneille.

– Teemme yhteistyötä vain henkilöiden kanssa, jotka kunnioittavat oikeusvaltioperiaatetta. Toimimme yhdessä vain sellaisten poliitikkojen kanssa, jotka tukevat Ukrainaa ja jotka ovat Eurooppa-myönteisiä. Muut ovat radikaaleja eivätkä he voi olla kumppaneitamme.

Meloni kelpaa, Orban ei

Weber ei kelpuuta kumppaniksi esimerkiksi Unkarin pääministeriä Victor Orbania, joka kärkkyy Fidesz-puolueineen pääsyä ECR-ryhmään. Nyt puolueen mepit eivät kuulu mihinkään ryhmään.

– Victor Orban on täysin eristyksissä Euroopan unionissa. Hän on Putinin ystävä, jopa Putinin nukke, mitä tulee sanktiopaketteihin.

Sen sijaan ECR-ryhmään kuuluva Italian pääministeri Georgia Meloni on Weberin mukaan ollut mukana päättämässä esimerkiksi yhteisesti maahanmuuttopolitiikasta.

Hän huomauttaa, että vihreät eivät kannattaneet maahanmuuttopakettia ja olivat sikäli äärioikeiston linjoilla.

Vihreiden mielestä paketti oli liian tiukka maahanmuuttajille ja äärioikeiston mielestä liian löysä.

Weber pitää huolestuttavana EU-vastaisten voimien kannatuksen kasvua gallupeissa. Hän korostaa, että EU on hänen puolueensa projekti.

– Perustajat Adenauer, Schuman, de Gasperi olivat kristillisdemokraatteja kuten minä. Emme anna antieurooppalaisten, kansallismielisten tuhota kristillisdemokraattista Eurooppaa. Me puolustamme sitä.

Hän uskoo ryhmänsä päihittävän äärioikeiston kuten kävi Puolassa. Maassa EPP:hen kuuluva Kansalaisfoorumi pääsi hallitusvastuuseen maata kahdeksan vuotta hallinneen laitaoikeistolaisen Laki ja oikeus -puolueen jälkeen.

Puolaa on EU:ssa juhlittu kuin tuhlaajapojan paluuta. Kiitosta saa pääministeri Donald Tusk.

– Hän toi Puolan takaisin eurooppalaiseen pöytään.

”Äärioikeisto pitää eristää”

García-Pérez sen sijaan niputtaa äärioikeistoon sekä kansalliskonservatiivien ECR-ryhmän että ID-ryhmän. Hän ei halua yhteistyötä kummankaan kanssa.

Hänen mukaansa esimerkiksi Espanjassa ECR-ryhmään kuuluva Vox-puolue hyökkää demokratiaa vastaan.

– Äärioikeisto pitää eristää, koska sillä on selvä idea tuhota yhteiset eurooppalaiset arvot.

ID-ryhmässä on eniten EU-vastaisia ja Venäjää ymmärtäviä puolueita. Niiden kanssa muut eivät ole tehneet EU:ssa yhteistyötä.

Ennusteet laitaoikeiston noususta EU-vaaleissa pohjautuvat puolueiden kannatuksen nousuun jäsenmaiden vaaleissa ja kannatusmittauksissa.

Sosiaalidemokraatit taas ovat kärsineet vaalitappioita monissa jäsenmaissa.

Yksi syy on García-Pérezin mukaan juuri keskusta- ja laitaoikeiston yhteistyö.

– Täytyy muistaa, mitä tapahtui esimerkiksi Ruotsissa, jossa me voitimme vaalit, mutta äärioikeisto on mukana hallituskoalitiossa.

Hän arvelee, että äänestäjät toivovat kohta taas sosiaalidemokraattien ratkaisuja esimerkiksi nuorten asunnonsaantiin, heikoimmista huolehtimiseen, ilmastonmuutokseen ja turvallisuuteen.

Eurovaalit pidetään Suomessa 9.6.2024.

Mitä mieltä sinä olet, mihin suuntaan Eurooppa on siirtymässä?

Jaa.
Exit mobile version