torstai, 31 lokakuun

Eläkkeellä jäävän arkkipiispa Leon seuraaja valitaan marraskuussa Valamossa.

Suomen ortodoksinen kirkko on marraskuussa valinnan edessä. Kirkkoa vuodesta 2001 johtanut arkkipiispa Leo jää eläkkeelle, ja hänelle valitaan seuraaja.

Arkkipiispan on muiden ortodoksisen kirkon piispojen tapaan oltava naimaton mies, mutta muita ehdottomia kriteerejä ei ole.

– Periaatteessa piispaksi voitaisiin valita myös maallikko, mutta käytännössä valinta tehdään pappisvihkimyksen ja teologisen koulutuksen saaneiden joukosta, sanoo arkkipiispan teologinen sihteeri Jelisei Heikkilä.

Heikkilän mukaan todennäköisiä ehdokkaita ovat Kuopion ja Karjalan hiippakunnan piispa, metropoliitta Arseni, Oulun hiippakunnan piispa, metropoliitta Elia ja Helsingin hiippakunnan apulaispiispa, Haminan piispa Sergei.

Piispa Sergei sanoo Ylelle olevansa käytettävissä tehtävään. Metropoliitta Arseni harkitsee kantaansa.

– En ole sitä sen syvemmin pohtinut, hän sanoo.

Metropoliitta Elia ei vielä kerro kantaansa.

– Olen sitä tietenkin kesän mittaan pohtinut. En sano tähän vielä juuta enkä jaata.

Kolme ehdokasta

Ehdokasasettelu tapahtuu marraskuun lopulla kirkolliskokouksessa Valamossa. Kirkolliskokous koostuu piispojen lisäksi yhdestätoista papiston edustajasta, kolmesta kanttoreiden edustajasta ja kahdeksastatoista maallikosta.

Kirkolliskokous ehdottaa arkkipiispaehdokkaita, joiden joukosta piispainkokous valitsee ehdokkaat. Ehdokkaita on perinteisesti asetettu kolme.

Kirkolliskokous haastattelee ehdokkaita. Arkkipiispa valitaan äänestämällä.

Valinnan vahvistaa Turkin Istanbulissa toimivassa Konstantinopolin ekumeenisessa patriarkaatissa, jonka autonominen osa Suomen ortodoksinen kirkko on ollut vuodesta 1923.

– Arkkipiispan valinta on ainoa Suomen kirkon järjestyksessä säädetty päätös, joka ekumeenisen patriarkaatin pitää vahvistaa, Heikkilä sanoo.

Uusi arkkipiispa vihitään virkaansa 15. joulukuuta.

Ei eläkeikää

Ortodoksisen kirkon arkkipiispalla ei ole määrättyä eläkeikää. Nykyinen arkkipiispa Leo on 76-vuotias.

Leon toimintaa ovat viime vuosina leimanneet myös kohut, jotka liittyvät hänen aikaisemmin johtamansa Karjalan kielen seuran toimintaan. Poliisi kertoi toukokuussa aloittavansa esitutkinnan konkurssiin ajautuneen seuran toiminnasta.

Leo ei ole kommentoinut asiaa ja kertoi Ylelle aikaisemmin jäävänsä eläkkeelle henkilökohtaisista syistä.

Oikaisu 4.8. klo 12.40: Kirkolliskokouksen maalikkoedustajien määrä on kahdeksantoista, ei kolmetoista kuten jutussa alun perin kirjoitettiin.

Jaa.
Exit mobile version